8 C
Bor
18, maj, 2024

„Kutlačom kroz Krajinu“ 1 (vlaške palačinke i kačamak)

Spremanje hrane predstavlja poseban deo kulture i tradicije jednog naroda. Nacionalnu kuhinju čine izbor namirnica, njihovo uzgajanje, sama priprema jela, ali i način na koji se hrana servira. Sigurno je da su istorijska dešavanja uticala na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti, različitosti i način spremanja.

Negotinska krajina jedno je od najboljih mesta za gastro uživanja za koje je zaslužna vlaška kuhinja.

Tradicionalnu vlašku kuhinju karakterišu jela koja se lako spremaju sa namirnicama koje se nađu u kući. Jaja, vlaški sir, mast, brašno, povrće iz bašte dovoljni su da nastane prava riznica ukusa i mirisa.

 

Od salata, preko variva i pečenja do slatkih poslastica, glavna odlika vlaške kuhinje su prirodne namirnice, organski uzgajane, domaći začini bez potrebe za dodatnim, kupovnim, pojačivačima ukusa.

Sve je veći broj etno restorana, ali i seoskih domaćinstava koji u okviru turističke ponude turistima pripremaju upravo stara tradicionalna jela.

Gorica Jovanović i Radmila Trujkić iz Rogljeva rado dočekuju goste. Kažu da gosti najviše vole domaću kuhinju, a njih dve sa uživanjem spremaju za njih. Ističu da sve što spremaju isključivo je od domaćih namirnica koje uzgajaju u svojim baštama, a sir i kajmak kupuju od meštana iz susednih sela. Kažu da bi jelo bilo ukusno, osim kvalitetnih namirnica, potrebno je i spremati srcem. A njih dve su pravi majstori u spremanju starih jela.

Od Gorice smo dobili recept za vlaške palačinke.

Gorica
Gorica

Potrebne namirnice: kvasac, brašno, so, jaja, sir, mast

U brašno dodati kvasac, svež ili suvi, malo soli i mlakom vodom zamesiti testo kao za hleb. Dok testo naraste, umutiti jaja i dodati sir. Od naraslog testa razviti jufke i svaku filovati smesom od jaja i sira. Fil stavljati na polovinu testa, pa preklopiti. Pržiti sa obe strane na zagrejanoj masti.

         

Recept za kačamak dala nam je Radmila Trujkić, takođe iz Rogljeva

Potrebne namirnice: kukuruzno (projno) brašno, so, malo masti i voda

U posudu sipati vodu koja mora da zavri. Dodati soli i malo masti. Kad se rastopi mast, dodavati kukuruzno brašno i mešati da se ne stvore grudvice.

Radmila
Radmila

Dobar zalogaj ne može da prođe bez čaše dobrog domaćeg vina koje porodica Jovanović pravi od grožđa iz svog vinograda. Crno ili belo, ostavljamo vama da izaberete.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here