14 C
Bor
21, apr, 2024

Akcijom merenja nivoa šećera u krvi obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se svake godine obeležava 14. novembra, Opšta bolnica Bor i Dom zdravlja u Boru u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok“, obeležili su ovaj dan akcijom provere nivoa šećera u krvi.

Akcija je organizovana u Maksi diskontu, a zainteresovani građani osim provere glikemije imali su priliku da provere i krvni pritisak.

„Danas je Svetski dan borbe protiv dijabeta pa smo povodom toga organizovali akciju kako bi naši sugrađani mogli da provere nivo šećera u krvi i da ovu opasnu i podmuklu bolest otkriju na vreme“, istakla je v.d. direktorica Opšte bolnice Bor dr Ana Golubović Spasojević, spec.radiologije.

Dijabetes je jedna od najčešćih hroničnih ne zaraznih oboljenja, koja se lako dijagnostikuje, merenjem nivoa šećera u krvi, istakla je Branislava Radosavljević, spec. interne medicine.

Ovakve akcije su od izuzetne važnosti jer je dijabetes takvo obolenje da se može sa njim normalno živeti, ali da ne bude otkriven na vreme. U većini slučajeva bolest bude otkrivena kada nastanu komplikacije kod pacijenata, istakla je Branislava Radosavljević, spec. interne medicine.

U Srbiji je registrovano preko 770 hiljada dijabetičara od čega je u Boru od ove bolesti obolelo njih oko 7 hiljada.

„Cilj akcije je da se skrene pažnja na obolele od dijabetesa a ono što je najvažnije je edukacija. Sa dijabetesom se živi i pacijenti kod kojih je ova bolest potvrđena mogu voditi normalan život. Svim obolelim od dijabetesa danas je dostupan savremen insulin kao i insulinske pumpe kao najmoderniji oblik terapije“,  rekao je Dejan Todorović ispred Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi Istok“.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here