16 C
Bor
12, jul, 2024

U toku je uređenje crkvi u Šarbanovcu i Zlotu

Za finansiranje i sufinansiranje crkava i verskih zajednica na teritoriji grada Bora, ove godine je iz lokalnog budžeta izdvojeno milion i 200 hiljada dinara. Sredstva su namenjena za izgradnju i rekonstrukciju, obnovu, adaptaciju, kao i za tekuće investiciono održavanje. Na konkus koji je raspisala lokalna samouprava stiglo je pet predloga projekata, od kojih komisija nije prihvatila predloge tri verske zajednice prvenstveno što se njihovo sedište ne nalazi na teritoriji grada Bora.

U toku su radovi na  crkvi Svete Trojice u Šarbanovcu i Hramu Svetog Ilije u Zlotu.

Na crkvi u  Šarbanovcu  izvode se radovi na uređenju kako spoljašnjeg tako i unutrašnjeg dela crkve. Tokom prošle godine završeni su spoljašnji radovi i postavljeni su novi oluci. U toku je rekonstrukcija unutrašnjosti same crkve.

„Ono što je od izuzetnog značaja za hram je ikonostas koji je veoma vredan i značajan još iz perioda kada je i sagrađena crkva 1935. godine. Pod je popločan novim pločicama, a u planu je reparacija  ulaznih vrata sa severne i zapadne strane. Potrebno je da se u samoj porti crkve uredi metalna ograda i kapija koja je dotrajala. Iako su radovi u toku, crkva je otvorena za vernike“, istakao je protojerej i starešina crkve u Šarbanovcu Ratko Tobić, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u pomoći u vidu davanja donacija kako bi se renovirala crkva.

Za uređenje crkvi u Zlotu i Šarbanovcu biće utrošeno milion i 150 hiljada dinara, a očekuje se da radovi budu završeni za dvadesetak dana, rekao je Marko Nikolić, član Gradskog veća.

 „Ono što se radi na ovim crkvama je sama rekonstrukcija unutrašnjosti objekata koja podrazumeva krečenje, gletovanje samog objekta. Pored toga u Zlotu crkva pored krečenja i gletovanja dobiće novi spoljašnji izgled što se tiče objekta. Ono što je bitno za sveštenstvo i građane je da će naredne godine budžet biti znatno veći nego ove godine. Budžet za narednu godinu biće 5 miliona tako da ćemo sa ovim iznosom moći da sredimo mnogo veći broj verskih objekata na teritoriji grada“, dodao je Nikolić.

Ovo renoviranje je izuzetno značajno za crkvu u Šarbanovcu s obzirom da je sagrađena davne 1935. godine, a veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi koja je dosta učinila za Šarbanovac po pitanju infrastrukture i uređenje životnog prostora u ovom selu, naglasila je Evica Kokelić, ispred Saveta MZ Šarbanovac.

 „U saradnji sa lokalnom samoupravom, srpskom pravoslavnom crkvom i seoskim parohom i meštani su uzeli učešće u uređenju hrama. Pored duhovnog i kulturnog značaja, svojim novim zdanjem ulepšaće centar sela“, naglasila je Evica Kokelić.

Prošle godine su na crkvi Svete Trojice u Šarbanovcu postavljeni novi oluci, a novac su obezbedili meštani Šarbanovca.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here