-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Preventivne mere protiv nasilja u školama

Povodom sve učestalijeg nasilja u školama širom Srbije, u Gradskoj upravi je održan sastanak direktora borskih osnovnih i srednjih škola sa stručnim saradnicima, na kome se otvoreno pričalo o ovom problemu.

U borskim školama nije zabeležen ni jedan slučaj nasilja, što je zasluga svih zaposlenih u vaspitno obrazovnom sistemu, rekao je Milan Stojanović, član Gradskog veća I dodao da ukoliko dođe do nasilja postupa se u skladu sa zakonom i u skladu sa protokolom o postupanju u ustanovi,  kao odgovor na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

“Okupili smo se sa ciljem da izložimo ideje kako i na koji način može da se spreči nasilje, kako da budu uključeni učenici, roditelji i sami nastavnici. Da ne bi smo došli u tu situaciju da moramo da primenjujemo zakon i sam protokol, ideja je da se na različite načine, kroz jedan kreativan rad sa samom decom, spreči da dođe do nasilja”, rekao je Stojanović.

Organizovanje tribina i radionica, na kojima će učenici izneti svoje ideje, može se uticati na svest učenika o štetnosti nasilja.

 “Mi smo tu da damo naše ideje, ali je cilj da se priča o tome, a ne da čekamo da se nasilje pojavi u našem dvorištu, već da to sprečimo.  Da to bude  tema o kojoj treba otvoreno da se priča, tema koja zna da bude zastrašujuća, ali  i tema u kojoj ne smemo da dozvolimo da dođe do bilo kakve vrste nasilja, jer to nije dobro ni za koga”, naglasio je Milan Stojanović.

On je dodao da je saradnja sa policijskom upravom dobra, ali da postoji ideja da se broj školskih policajaca poveća, a sve u cilju sprečavanja bilo kakvog nasilja.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here