Istočna Srbija, a posebno Negotinska krajina poznata je po brojnim turističkim, prirodnim i kulturnim znamenitostima. Isto tako poznata je i po tome što je veliki broj stanovnika polovinom prošlog veka napustio Krajinu i život započeo u nekoj od evropskih država.
Jedna od njih je i Zorica Paunović iz Prahova. Od pre nekoliko godina njena porodica živi i radi u Beču. Međutim, iako živi u evropskoj metropoli, Zorica nije zaboravila svoje korene, kulturu i tradiciju. U novom domu, hrana se i dalje sprema na starinski način, po receptima koje je naučila od majke, bake, svekrve.
Vrlo često se na njihovoj trpezi nađu pasulj prebranac i čuvena vlaška bela čorba, koji su nezaobilazni meni vlaškog kraja.
Vlaška bela čorba je takođe jedan od specijaliteta vlaške kuhinje. Često je poistovećuju sa običnom pilećom čorbom, ali Zorica kaže da velika razlika postoji u načinu pripremanja, ali i samom začinjavanju.
Za vlašku belu čorbu potrebno je pileće meso i povrće, šargarepa, celer i paškanat.
Pileće meso skuvati, a posebno na malo ulja izdinstati sitno seckano povrće. U izdinstano povrće dodati vodu u kojoj se kuvala piletina i staviti da se kuva. Kad se povrće skuva, dodati iseckano pileće meso i začiniti po ukusu. Vegeta, so, biber, po ukusu. Skuvana čorba se začini sa umućenim žumancetom i mlekom, u koje se doda malo brašna.
Kiflice su nekada smatrane desertom, najčešće su se pravile prazne kiflice bez fila, a danas su nezaobilazni deo predjela na slavama i slavljima sa raznim slanim i slatkim dodacima.
Zorica i dalje pravi kiflice po receptu njene bake, a za izgled i ukus njenih kiflica mogu joj pozavideti i vrsni majstori testa.
Potrebne namirnice: brašno, kvasac, ulje, mlaka voda, so i jaje
Zamesiti testo od kvasca, mlake vode i brašna, dodati malo šećera, malo soli i malo ulja. Ostaviti testo da naraste, a zatim ga premesiti, najbolje dva puta, kaže Zorica.
Kad testo naraste , razviti oklagijom i iseći na 4 dela, a svaki deo još na četiri. Po ukusu može se dodati fil od sira ili džema, u zavisnosti da li viđe volite slane ili slatke, a mogu se umotati i prazne kiglice.
Kiflice umotati, poređati u pleh, premazati umućenim jajetom, po želji se mogu posuti susamom, ostaviti još malo da odstoje, pa peći u već zagrejanoj rerni.
Brzi tempo, koji nam diktira savremeni način života, često nas tera i na brzi, jednostavniji način spremanja hrane, pa čak i kupovinu polugotovih ili gotovih jela.
Dok Zorica sa ponosom priča kako je svoju ljubav prema spremanju i kuvanju domaće hrane uspela da prenese i na svoje dve kćerke, njen suprug Venci koji u Austriji radi kao vozač i često je prinuđen da kupuje njihovu brzu hranu, kaže da ukus nije ni prići ukusu i kvalitetu naše hrane. Čak su i voće i povrće drugačijeg ukusa. Zorica je to opisala ovako: “Njihov proizvod je lep za oko, a naš je za dušu”!
„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.