Zorica Paunović iz Prahova, od pre nekoliko godina sa porodicom živi i radi u Beču. Međutim, iako živi u evropskoj metropoli, Zorica nije zaboravila svoje korene, kulturu i tradiciju. U novom domu, hrana se i dalje sprema na starinski način, po receptima koje je naučila od majke, bake, svekrve.
Pored recepata za čuvenu vlašku čorbu i kiflice, otkrila nam je kako se nekada, ali i sada sprema pasulj prebranac.
Prebranac spada u tradicionalna srpska jela, međutim svojataju ga u svakom kraju Srbije i kažu da je baš on specijalitet njihovog kraja. Negde ga zovu tavče na gravče, negde zapečeni gusti pasulj, a Zorica kaže u njihovoj kući se zove prebranac sa slaninicom.
Potrebne namirnice: pasulj, crni luk, beli luk, slanina
Pasulj očistiti, dodati vodu i staviti da prokuva. Obavezno baciti prvu vodu, isprati pasulj, naliti vodom i staviti da se kuva, od prilike sat, sat ipo vremena, da zrna ostanu cela.
Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati malo aleve paprike i u skuvani pasulj dodati luk, začiniti vegetom i začinima po ukusu, pa staviti u rernu da se zapeče. Kada je pasulj zapečen, propržiti 1-2 čena belog luka sa malo aleve paprike, preliti pasulj, naređati šnitove slanine i vratiti u rernu još desetak minuta.
Kažu da uz pasulj prebranac najbolje ide kupus salata. Da li od slatkog ili kiselog, zavisi od godišnjeg doba, ali i od Vašeg ukusa.
„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.