-2 C
Bor
06, nov, 2024

„KUTLAČOM KROZ KRAJINU“ 2 (pasulj prebranac)

Zorica Paunović iz Prahova, od pre nekoliko godina sa porodicom živi i radi u Beču. Međutim, iako živi u evropskoj metropoli, Zorica nije zaboravila svoje korene, kulturu i tradiciju. U novom domu, hrana se i dalje sprema na starinski način, po receptima koje je naučila od majke, bake, svekrve.

Pored recepata za čuvenu vlašku čorbu i kiflice, otkrila nam je kako se nekada, ali i sada sprema pasulj prebranac.

Prebranac spada u tradicionalna srpska jela, međutim svojataju ga u svakom kraju Srbije i kažu da je baš on specijalitet  njihovog kraja. Negde ga zovu tavče na gravče, negde zapečeni gusti pasulj, a Zorica kaže u njihovoj kući se zove prebranac sa slaninicom.

Potrebne namirnice: pasulj, crni luk, beli luk, slanina

Pasulj očistiti, dodati vodu i staviti da prokuva. Obavezno baciti prvu vodu, isprati pasulj, naliti vodom i staviti da se kuva, od prilike sat, sat ipo vremena, da zrna ostanu cela.

Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati malo aleve paprike i u skuvani pasulj dodati luk, začiniti vegetom i začinima po ukusu, pa staviti u rernu da se zapeče. Kada je pasulj zapečen, propržiti 1-2 čena belog luka sa malo aleve paprike, preliti pasulj, naređati šnitove slanine i vratiti u rernu još desetak minuta.

Kažu da uz pasulj prebranac najbolje ide kupus salata. Da li od slatkog ili kiselog, zavisi od godišnjeg doba, ali i od Vašeg ukusa.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here