15 C
Bor
12, jul, 2024

Pčelarstvo na teritoriji grada Bora u usponu

Ove godine je za razvoj poljoprivrede iz budžeta grada izdvojeno 45 miliona dinara. Kroz programe subvencija, poljoprivrednim proizvođačima omogućena je kupovina novih poljoprivrednih mašina, nabavka sadnica voća, kao i unapređenje poljoprivrene proizvodnje.

 

U proteklih nekoliko godina pokazalo se da je pčelarstvo jedna od poljoprivrednih grana koja se najbrže razvija na teritoriji grada Bora, a pčelari definitivno znaju kako da iskoriste sve što im grad omogućava kroz same subvencije, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora prilikom obilaska pčelinjaka Branislava Krstića.

“Imali smo prilike da vidimo kako je naš domaćin iz zaseoka sela Slatina za vrlo kratko vreme uz subvencije grada Bora, svojim radom, energijom, svojim zalaganjem i uz finansijsku pomoć grada Bora obezbedi jedan pčelinjak. I naš zadatak je da i  naredne godine  nastavimo da radimo na ovom programu, pre svega razvoju poljoprivrede, ali uporedo i na razvoju pčelarstva kao jedne grane poljoprivrede”, naglasio je gradonačelnik.

Pčelinjak Branislava Krstića nalazi se u naselju Malazija, a pčelarstvom je počeo da se bavi pre nekoliko godina. Zahvaljujući subvencijama grada Bora, vrlo brzo je formirao 58 društava.

“Napredovao sam vrlo brzo zahvaljujući subvencijama. Ove godine sam kupio centrifugu i opremu za nova pčelinja društva, uložio sam 110 hiljada dinara, a imao sam povraćaj novca od 60 odsto. To mi dosta znači, jer brže mogu da napredujem i razvijam svoj pčelinjak”, rekao je pčelar Branislav Krstić.

 

Naredne godine budžet za poljoprivredu iznosiće 46 miliona dinara, a samo za pčelarstvo biće izdvojeno 6 miliona dinara kroz program novih mera.

“Pčelari su ove godine iskoristili subvencije kroz dva programa mera i to  za kupovinu opreme i za mere kontrole bolesti i prihrane pčela. Naredne godine biće omogućene subvencije za kupovinu prikolica i transportnih vozila za pčelinja društva, a kroz saradnju sa naučnim institutima za 30 pčelara organizovaćemo obuku za proizvodnju i analizu meda, kao i sadnju dvonamenskih biljaka koje se mogu koristiti i u stočnoj ishrani i za pašu pčela. Jedna od mera biće I edukacija pčelara u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, kako bi pospešili i maksimizirali svoje pčelinjake”, istakao je Nenad Kračunović, član Gradskog veća.

Planirano je da se u narednoj godini uvećaju finansijska sredstva za razvoj turizma, gde će se kroz program razvoja poljoprivrede razvijati i turizam.

 “Mislim da je ovo jako dobra mera. Ono što ja vidim u 2022. godini je manji broj poljoprivrednika koji se javljaju za ove mere, a mislim da je razlog taj što svi rade u Ziđinu, rade u teškoj undustriji i da nekako postoji taj problem da se odvoji slobodno vreme da se bave poljoprivredom, da se bave proizvodnjom. Mislim da moramo da se udružimo  i da od naredne godine ozbiljno krenemo da zajedno formiramo jednu zemljoradničku zadrugu ali ne kao što se nekad radilo jer sada novi zakon kaže poljoprivredni proizvođači treba da se udruže i formiraju zadrugu. Moramo da budemo složni, moramo da budemo organizovani i da verujemo jedni drugima. Kada kažem da moramo, mislim na poljoprivredne proizvođače, jer oni su ti kojima će grad pomoći finansijski, a oni moraju da nose ceo posao”, dodao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here