-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Boru

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (OSI), 3. decembar, obeležen je i u Boru.

O osobama sa invaliditetom ne treba razmišljati samo kada obeležavaju svoj dan, već je potrebno  sa njima stalno biti u kontaktu i razgovarati o problemima sa kojima se svakodnevno sreću. Jedino razgovorom se se mogu rešavati problemi, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, koji je sa osobama sa invaliditetom razgovarao u njihovom udruženju.

“Moramo da zaista svi zajedno radimo na poboljšanju uslova kvaliteta života OSI. Puno toga je urađeno u prethodmom period, ali ima još mnogo toga da se uradi, najbolje se problemi rešavaju kad razgovarate sa ljudima kojima je potrebna pomoć grada Bora i kada direktno  od njih čujete koliko zaista neke stvari utiču na kvalitet njihovog života. Danas smo došli das a njima porazgovaramo u prijateljskoj atmosferi da čujemo njihove sugestije šta i na koji način promenimo u narednom periodu”, naglasio je gradonačelnik.

Na prijemu u Gradskoj upravi koji je organizovan povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom,  predstavnici udruženja OSI izneli su niz predloga kako unaprediti kvalitet života OSI, ali i pohvalili podršku lokalne samouprave za pomoć koju pružaju uslugama ličnog pratioca i personalnog asistenta.

 “Zadovoljna sam i presrećna što je nastavljena personalna asistencija, jer meni lično to puno znači. Još kad imate dobrog asistenta koji hoće da vam pomogne i izađe u susret, to je još veća sreća”,istakla je Mirjana Pujcić, predsednik udruženja Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

 

 Veća pristupačnost, nedovoljan broj  rampi, veći broj parking mesta, samo su neki od predloga osoba sa invaliditetom koje je potrebno rešiti u gradu, kako bi se olakšalo kretanje OSI. 

Tamara Paunović“Neke problem smo počeli da rešavamo, poput raspisivanja javne nabavke za projektovanje lifta za invalide kako bi im olakšali ulaz na bazene u sportskom centru, rampa ispred Gradske uprave i Invalida rada. Dobili smo i pohvale za usluge koje grad sprovodi , personalni asistenti I lični pratioci, pomoć u kući, dnevni boravak. Drago nam je da čujemo od naših građana, korisnika tih usluga, koliko te usluge njima znače i koliko dobro se sprovode. Nastavićemo i u narednom periodu da sprovodimo ove usluge , ali i da pristupimo  rešavanju infrastrikturnih stvari u gradu koje su njima potrebne, a sve to na osnovu njihovih sugestija”, rekla je Tamara Paunović, član Gradskog veća.

 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, je dan kada se svi zajedno treba da se okrenemo budućnosti i stvaranju  društva u kome čoveka ne karakterišu njegove invalidnosti, već njegove vrednosti.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here