-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Gradski većnici usvojili predlog Odluke o dodeli bespovratnih sredstava građanima za sprovođenje energetske sanacije

0d  tri predloga Odluka, koji su danas bili na dnevnom redu 30. sednice Gradskog veća, dva će ići na javnu raspravu, a odnose se na lokalne komunalne takse i taksu o korišćenju javnih površina.

Cena lokalnih komunalnih taksi biće uvećana za 15 odsto i odnosi se samo na preduzeća koja imaju prihod preko 50 miliona dinara, a to su delatnosti kojima se bave kladionice, kockarnice i banke. Odluka o korišćenju javnih površina uvećana je za 2 procenta, a to znači da je  vraćena na nivo iz 2020. godine. Tada je zbog podsticajnih mera za prevazilaženje korone, bila umanjena cena za 2 procenta, tako da će zauzeće javne površine sa 48 dinara,  ovom odlukom biti povećano na 49 dinara.

„Na ovaj način kada držimo stabilnu politiku poreza na  teritoriji grada Bora vodimo računa da direktno ne utičemo na privrednu klimu i ambijent samih preduzeća koja posluju na teritoriji grada Bora, a time i ne utičemo na takozvanu lokalnu inflaciju kroz poreze i namete preduzeća. Mislim da je ovo politika stabilnog razvoja, podrške preduzetništvu, ali isto tako kroz sve mere zapošljavanja koje sprovodimo krotz programe samozapošljavanja, prva šansa, javni radovi, stručna praksa, grad Bor vrlo odgovorno i temeljno vodi računa o privrednicima kao jednim od bitnih faktora za razvoj lokalne samouprave“, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici i Predlog Odluke o dodeli bespovratnih sredstava građanima za sprovođenje energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada.

  „U okviru Odluke nalazi se konačna lista korisnika koju je formirala komisija nakon obilaska svih objekata sa preeliminarne liste. Ukupno 124 građana dobiće  bespovratna sredstva za 126 mera. Na listi dominiraju građani koji su aplicirali za program zamene stolarije, njih 96. Nakon donošenja Odluke sledi izrada pojedinačnih rešenja o svakom korisniku, nakon čega će se pristupiti potpisivanju trojnih ugovora između građana, lokalne samouprave i izvođača radova“, rekao je Igor Janković, član Gradskog veća.

Planirani iznos subvencija  bio je 18 miliona dinara, a utrošeno je oko 16 miliona i 800 hiljada dinara. Razlika koja je ostala biće utrošena za naredni poziv ugradnje solarnih panela. Rok za završetak radova je 1.mart, ali ukoliko bude potrebe zbog vremenskih uslova, rok će biti produžen.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here