20 C
Bor
20, jul, 2024

Subvencije za pčelare i nabavku opreme za prijem voća i povrća

Ugovore o dodeli subvencija za prihranu pčela, danas je potpisalo 60 poljoprivednih proizvođača, dok se njih osmoro odlučilo za subvencije za nabavku mašina i opreme za prijem voća i povrća.

Dodela rešenja bila je prilika da poljoprivredni proizvođači daju predloge mera koje bi se uvrstile u budžet za poljoprivredu u narednoj godini, kako bi unapredili svoju proizvodnju.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 45 miliona dinara, dok se za narednu godinu planira uvećanje sredstava i uvođenje novih mera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Mi ćemo odmah nakon Nove godine imati sastanak, konkretno sa pčelarima da nam oni daju predlog kako da unapredimo razvoj pčelarstva na našoj teritoriji. Drago mi je i srećan sam kada vidim da ove oblasti u poljoprivredi napreduju i kada je iz dana u dan, iz godine u godinu sve veći broj proizvođača, bez obzira što smo mi rudarski grad i nemamo istoriju vezanu za razvoj poljoprivrede, ali kada imate energiju, napor i novac koji odvajamo iz budžeta, a sa druge strane želju naših poljoprivrednika da se bave poljoprivredm dobijete jedan ovakav rezultat da je sve veći broj poljoprivrednih proizvođača“, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

Predrag Todorović iz Zlota kaže da bez pomoći grada pčelarstvo na našoj teritoriji ne bi opstalo. Trenutno ima 450 društava i razmišlja o proširenju delatnosti.

„Zadovoljan sam subvencijama, iskoristio sam republičke subvencije od 800 dinara po košnici. To mi znači, jer su moje košnice na osam mesta. Koristio sam i subvencije grada za satne osnove i za prihranu pčela, u vrednosti od 160 hiljada dinara“ rekao je Todorović.

On je dodao da treba da bude više mladih pčelara, a on će im rado pomoći svojim znanjem i iskustvom.

Do kraja godine biće dodeljeni ugovori o subvencijama za razvoj seoskog turizma, nabavku žičanih ograda oko zasada, električnih ograda – pastira, kupovinu mašina za skidanje useva, kao i opreme za mužu i čuvanje mleka.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here