9.2 C
Bor
20, apr, 2024

U toku rekultivacija gradske deponije

Kako bi se stvorili bolji uslovi za deponovanje otpada i uređenje pristupnih puteva gradskoj deponiji, lokalna samouprava postigla je sa kompanijom “Zijin copper” dogovor da se uradi kompletna rekultivacija deponije.

 

Radovi na uređenju u smislu stvaranja boljih uslova za deponovanje otpada i uređenja pristupnih puteva počelo je pre tri nedelje i očekuje se da će rekutivacija biti završena do Nove godine.

 “Jedan od gorućih problema grada Bora  jeste gradska deponija i svake godine se dešava po nekoliko puta da dođe do samozapaljenja i paljenja gradske deponije. Mi smo postigli jedan jako lep dogovor pre svega u interesu građana grada Bora, da se uradi kompletna rekultivacija deponije i kompanija je sa svojom mehanizacijom izašla gradu u susret . U prethodne tri nedelje je kompletno rasplaniran material, urađeni su pristupni putevi i do Nove godine se očekuje kompletna rekultivacija ove lokacije I ozelenjavanje, gde će biti smanjena površina deponije i nećemo imati problema koje imamo danas a to su paljenje I samozapaljivanje. Hvala kompaniji Zijin koja je zaista i ovoga puta pokazala društvenu odgovornost, koja na svako pitanje i svaki zahtev uvek je tu da nam izađe u susret da zajedno rešavamo ove velike  probleme koje grad ima istorijski da rešava”, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora prilikom obilaska gradske deponije.

Na deponiji je ostalo još oko 20 odsto smeća koje treba rekultivisati a nakon toga sledi dovoženje zemlje, osim na dva prilazna puta, kako bi se prostor ozeleneo.

“Nakon dovoženja zemlje sledi sadnja trave, tako da će za nekih mesec dana ovo biti jedna velika zelena površina. Gradska deponija od postojanja nije uređivana, zato što JKP “3. oktobar” nije imao tešku mehanizaciju sa kojom bi mogao da rekultiviše i sanira deponiju. Zahvaljujem se još jednom dobroj saradnji koju je gradonačelnik uspostavio sa kompanijom Zijin i nadam se uspešnoj saradnji u narednom periodu”, rekao je Radmilo Guševac, v.d. direktora JKP “3.oktobar”.

Planirano je da se naredne godine uđe u proceduru selektovanja i primarne reciklaže otpada.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here