17 C
Bor
20, jul, 2024

„KUTLAČOM KROZ KRAJINU“ 4 (proja sa koprivom)

Najbitniji obrok u toku dana svakako je doručak. Ubrzani tempo života sve češće nas primorava da doručak kupimo u nekoj od mnogobrojnih pekara ili prodajnim mestima brze hrane, pune aditiva i veštačkih dodataka.

U retko kojoj pekari možemo kupiti domaće pecivo kakvo su nekada spremale naše majke i bake. Vruće pogačice, pite od domaćih kora, kiflice, proja, kačamak, u poslednjih nekoliko godinna od kada je počela da se promoviše zdrava ishrana, sve češće se nalaze na jutarnjoj trpezi. Iako se sprema na moderniji način, sa jajima i sirom, nekada se seljačka proja spremala samo od brašna i vode, ponekad uz dodatak koprive. Služila se uz domaće kiselo mleko, slaninu i suvo meso.

proja

U „Dunjinom konaku“ čiji je vlasnik Gordana Stanković iz Rogljeva, hrana za goste sprema se isključivo po receptima koje je naučila od svoje bake, a kasnije i majke i svekrve. I ono što je najbitnije sve namirnice koje Gordana koristi su domaće, iz njene bašte i od komšija iz Rogljeva i susednih sela koji proizvode mleko i mlečne proizvode. Vrlo često, u dogovoru sa gostima, Gordana za doručak priprema proju.

proja sa koprivom

Kukuruzno brašno, pšenični griz i pšenično brašno sa praškom za pecivo se dobro pomešaju kako bi proja bila rastresita. Doda se malo soli, čaša domaćeg jogurta i izmrvljeni sir. Na kraju se dodaje obarena kopriva. Sve se dobro promeša i sipa u mašću podmazani pleh (pleh ne morate podmazati mašću možete koristiti i papir za pečenje). Proja se peče na visokoj temperaturi, najbolje u rerni smederevca.

doručak

Gordana proju poslužuje sa domaćim kiselim mlekom, sušenim mesom i slaninom.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here