-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Na Gradskom veću između ostalog usvojen predlog odluke o budžetu za 2023. godinu

Najznačajniji predlog koji su na 32. sednici usvojili članovi Gradskog veća je predlog o budžetu grada Bora za 2023. godinu koji je predviđen na šest milijardi i 400 miliona dinara. Sam budžet je 5,8 milijardi, a ostalih 530 miliona biće sredstva preneta iz ove godine.

Za kapitalne investicije, naredne godine će iz budžeta biti izdvojena 3,1 milijarda i to za putnu infrastrukturu, prvu fazu akva parka, izgradnju 17 dečijih igrališta u seoskim i gradskim mesnim zajednicama, izgradnju vodovodne mreže u selima.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, rekao je da nikada do sada nije izdvojeno toliko novca za kapitalne investicije, gotovo polovina budžeta. Budžet je napravljen u interesu svih građana i grada i sela.

„ Za sledeću godinu izdvojeno je 380 miliona za nabavku opreme za javno komunalna preduzeća, 203 miliona dinara biće izdvojeno za kupovinu magnetne rezonance i moram reći da obećanje koje smo dali pre dve godine da će Bor dobiti najsavremeniji dijagnostički centar polako sprovodimo u delo“, naglasio je Aleksandar Milikić.

Jedan od kapitalnih projekata važnih za grad Bor jeste i izgradnja Evropskog vrtića, koja će početi sledeće godine. Ukupna vrednost investicije je oko 700 miliona dinara, a u novom obdaništu moći će da boravi 260 mališana.

U narednoj godini budžetom je predviđeno više novca i za populacionu politiku.

„Od prvog januara 2023.godine sve porodilje koje se porode u novoj godini imaće za prvo dete jednokratnu pomoć od 50 hiljada dinara, za drugo, osamdeset, a za treće i četvrto dete 140 hiljada dinara. Nezaposlene porodilje prve godine od detetovog rođenja primaće novčanu nadoknadu od 20 hiljada dinara na mesečnom nivou“, rekla je Tamara Paunović, član Gradskog veća.

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici i predloge o davanju u zakup poslovnog prostora i garaža, kao i zahtev Vladi Republike Srbije za prenos parcela i stanova na grad Bor.

Konačnu reč o predlozima koje je usvojilo Gradsko veće, daće odbornici na Skupštini grada koja je zakazana za 23. decembar.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here