17 C
Bor
20, jul, 2024

„KUTLAČOM KROZ KRAJINU“ 3 (seljačko meso)

Sve više je restorana u Istočnoj Srbiji u kojima se spremaju stara, tradicionalna jela. Posetili smo Vlaški nacionalni restoran “Miročanac”, restoran u kome se spremaju i poslužuju samo vlaška, autohtona, poneka i zaboravljena jela. Baš kako se spremalo odavnina. U zemljanim posudama, šporetu na drva, od povrća i mesa iz njihovog domaćinstva.

Kao specijalitet kuće ističu “Vlašku mućkalicu”, ali su kačamak, domaća pogača, seljačko meso, vlaški ražanj, pečeni sir, samo  deo bogatog menija, starih vlaških jela kojima ćete biti posluženi ako vas put nanese u Krajinu.

Za pripremu seljačkog mesa potrebno Vam je svinjsko meso koje do spremanja treba da odstoji u marinadi i u frižideru (najbolje meso pripremiti dan ranije).

Crni luk isecite na krupnija rebarca i prodinstajte na ugrejanoj masti. Dodajte meso i malo vode, pa na laganoj vatri krčkajte sat vremena. Kad je meso gotovo, zapecite ga u rerni desetak minuta, da ispari višak vode.

Seljačko meso kod Miročanca poslužuju sa vrućom pogačom i sezonskom salatom.

Pečeni ili prženi sir, još jedan je od specijaliteta vlaškog kraja. Naš domaćin ističe da je vrlo bitno da sir bude punomasan iz surutke. Može se peći na roštilju, ali je najlepši kada se isprži na masti u tiganju.

Isecite ga na šnite debljine jednog centimetra i na masti ga pržite dok ne porumeni sa obe strane. Prženi sir kod Miročanca je neizbežan deo menija koji serviraju baš kao nekada, na dasci.

 

O kvalitetu vlaških jela koja spremaju vredni ljudi ovog restorana,  govore brojne nagrade sa različitih manifestacija i takmičenja majstora kulinarstva.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here