-14 C
Bor
22, feb, 2024

Nezadovoljni novim Pravilnikom o radu, sindikati SZC najavili protest 27. decembra

Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika sindikata i kompanije Zijin Copper, povodom donošenja novog Pravilnika o radu u kompaniji, na kome nije postignut dogovor o povlačenju ovog pravilnika, predstavnici sindikalnih organizacija Zijin Copper-a, održali su ispred Generalne direkcije konferenciju za novinare, kojoj je prisustvovalo i nekoliko stotina zaposlenih radnika.

Primedbe predstavnika sindikata odnose se na ukidanje pojedinih naknada invalidima rad, isplate solidarne pomoći, ali i pojedinih odredbi koje se između ostalog odnose  na jubilarne nagrade i godišnje odmore. Sindikat smatra da se ovakvim pravilnikom smanjuju prava radnika i traže poništavanje novog Pravilnika o radu koji je donela kompanija bez konsultacija i razgovor sa predstavnicima sindikata.

Oni su zatražili poništavanje Pravilnika i usklađivanje zarada sa povećanjem od 14,3 odsto koliko je preporuka socijalno ekonomskog saveta, a ne uvećanje koje je predložila kompanija, 5 hiljada dinara linearno.

Predstavnici sindikata su naglasili da su su spremni za nastavak pregovora, ali da od svojih zahteva neće odustati. Od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava zatražili su da se uključe u rešavanje nastalog problema.

Ukoliko se pregovorima ne postigne dogovor sindikata i kompanije, predstavnici sindikata najavili su protest zaposlenih u utorak, 27. decembar u 15 časova ispred direkcije Zijin-a.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here