-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

„KUTLAČOM KROZ KRAJINU“ 5 (posna suva paprika)

Vreme posta nas nekako uvek vrati u prošlost, u zimu, kada pucketa vatra, a u uglu šporeta se krčkaju sarme ili suve paprike.


Danas nam je dostupan veliki broj posnih namirnica koje kupujemo u marketima i prodavnicama zdrave hrane, kako bi smo spremili posni ručak . Soja i šampinjoni su najčešća zamena za mleveno meso. Nekada su se paprike punile pirinčem, pšenicom, krompirom, pasuljem, a u Negotinskoj krajini i mlevenim orasima. Osim od kupusa, posne sarme spremale su se i od lista vinove loze, zelja, blitve.


Punjene posne paprike i sarmice od zelja nisu zaboravljene i još uvek se spremaju u Negotinskoj krajini. Kada nije post spremaju se u modernijoj verziji, sa prelivom od neutralne ili kisele pavlake.

Gordana nam je dala recept za posne suve paprike i sarmice od zelja.
Na ulju izdinstajte crni luk. Pirinač i povrće (po želji i ukusu, dodajte šargarepu, paškanat, celer, grašak) obarite i sve to dodajte u izdinstani luk. Začinite začinom, solju, listom suvog peršuna ili celera.
Suve paprike potopite u mlaku vodu da omekane, a zatim ih punite pripremljenim nadevom. Možete ih zatvoriti kolutom krompira ili paradajsa.
Isti nadev možete koristiti i za sarmice od zelja, kupusa, blitve, vinove loze u zavisnosti od godišnje doba i namirnica koje imate.

Preko zime uz posne suve paprike najčešće se služi turšija, a leti uz sarmice od zelja, blitve ili vinove loze, paradajs i krastavac.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here