Prošetali smo se kroz Krajinu i podsetili se nekih zaboravljenih, nekih starih, ali i jela koja se zahvaljujući našim bakama i majkama spremaju i danas.
Za sam kraj ostavili smo jela koja se i danas rado spremaju, i koja i Vi spremate ali možda pod drugačijim nazivom.
Bulumanjž, Vam je verovatno poznat kao ajmokac, ili belo pileće meso u sosu. A priprema se vrlo lako i brzo.
Potrebno je da belo pileće meso obarite, a zatim iscepkate na tanke niti (vlakna). U zagrejanu mast dodate 2-3 kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svetle boje. Pre nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuvala piletina, (po potrebi dodajte još malo tople vode), mešajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne.
U vlaškoj kuhinji se umesto varjače za mešanje koristi „mtka“, koja je nalik varjači sa dodatnim malim propelerima, koji mnog bolje razbiju grudvice brašna, a i dodatno iscepkaju meso na još tanje niti.
Dodajte iscepkano belo meso i na laganoj vatri krčkajte još dvadesetak minuta. U sos dodajte sitno seckani beli luk (po vašem ukusu), posolite i začinite slanim začinom.
Tokom leta vrlo često se spremala i punjena paprika sa sirom i jajima. Kažu zgodna je bila i da se ponese za obrok na njivi i u polju, a nije zahtevala puno vremena za spremanje.
Za punjenu papriku sa sirom potrebna vam je sveža paprika, tvrd sir i jaja. Sir izdrobite ili narendajte, dodajte 1 – 2 jaja i nadevom punite paprike. Poređajte ih u podmazanu tepsiju, dodajte još malo masnoće (mast ili zejtin) i pola čaše vode, pa zapecite u rerni 10-15 minuta na 200 stepeni.
Uz ovako punjenu paprika, najbolja salata je od svežeg paradajsa.
Ukoliko hoćete da spremite manju količinu, punjenu papriku možete ispržiti i na tiganju. Može se jesti i hladna i topla. Izbor je na Vama, ali u svakom slučaju nije bitna količina, temperatura, doručak, ručak ili večera. Bitan je ukus koji će Vam se sigurno dopasti.
„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.