Povrće koje je nezaobilazno u svakoj bašti je boranija. Žuta, zelena ili šarena, puterica, olovka ili pljosnata. Čorbasta ili zapečena, sa zaprškom ili bez, kisela salata. Kako ko voli.
Ovo je recept za vlašku boraniju, koja se i danas rado sprema u domaćinstvu Radulovića, po starom receptu Zoricine svekrve.
Seckani crni luk, šargarepu i boraniju stavite da se kuva. Poslolite vrlo malo. Dok se boranija kuva, pripremite nadev da je začinite.
Izmrvite sir i umešajte 1 jaje. U zavisnosti od toga koliko je sir slan, dosolićete i kuvanu boraniju. Kada je boranija skuvana, dodajte čašu vrućeg mleka, a zatim lagano umešajte pripremljeni sir sa jajetom. Ko voli može dodati malo seckane mirođije ili nekog drugog začina po svom ukusu.
Neće Vam oduzeti puno vremena za spremanje, ali će Vas podstaći da osim klasičnog spremanja boranije probate i neko novo, a u stvari staro i možda zaboravljeno jelo.
„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.