20 C
Bor
20, jul, 2024

Sveti Sava – školska slava

Srpska pravoslavna crkva i škole danas slave školsku i hramovnu slavu Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture i prosvetitelju.

Proslava je započela sinoć svečanom akademijom u prepunoj sali Muzičke škole u Boru. Akademija je počela besedom Gojka Perovića, protojereja-stavrofora Srpske pravoslavne crkve o životu i nasleđu našeg najvećeg učitelja i prosvetitelja, dok su učenici osnovnih i srednjih škola recitacijama i pesmama dočarali lik i delo Svetog Save. Akademiju je uveličao i nastup dečijeg ansambla КUD Bor.

Organizatori Svetosavske akademije bili su Crkvena opština Bor, učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, uz tehničku podršku Ustanove Centar za kulturu grada Bora i kulturno umetničkog društva Bor.

Obeležavanje školske slave nastavljeno je i danas u borskim osnovnim i srednjim školama.

U duhu tradicije, rezanjem slavskog  kolača i prigodnim kulturno umetničkim programom koji su pripremili učenici i nastavnici, u osnovnim školama Petar Radovanović u Zlotu i Stanoje Miljković u Metovnici obeležena je školska slava Sveti Sava.

Moramo da sačuvamo pravoslavlje i srpstvo koje nam je Sveti Sava ostavio u amanet i da ih prenosimo sa generacije na generaciju, poruka je sa današnje školske slave.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here