17 C
Bor
20, jul, 2024

Obeležen Dan biblioteke u Boru

Povodom obeležavanja Svetoga Save koji je ujedno i Dan biblioteke u Boru, zaposleni u ovoj ustanovi kulture, organizovali su razgovor  sa prof.dr. Marijom Koprivicom, vanrednim profesorom na Odeljenju istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Verni čitaoci i gosti biblioteke bili su u prilici da više saznaju o liku i ulozi Svetoga Save, na jedan sasvim drugačiji način od onoga što možemo pročitati u tekstovima na internetu ili časopisima. Prof.dr. Marija Koprivica, kojoj je specijalnost istorija srpskog naroda i srpske crkve u srednjem veku, donela je sasvim novu dimenziju o istorijskoj ličnosti kakav je bio Sveti Sava.

Koliko je i na koji način kao istorijska ličnost, Sveti Sava, doprineo kulturnoj, političkoj i društvenoj istoriji, a koliko je upravo ta istorija doprinela njemu kao kultnoj ličnosti.

Od sina vladarske porodice do monaha i prvog arhiepiskopa srpske pravoslavne crkve, prepretale su se priče o uticaju Svetoga Save u srpskoj diplomatiji, ulozi pravoslavne crkve, obrazovanju budućih službenika pravoslavne crkve gde je i stekao zasluge za razvoj školstva i prosvete kod Srba.

Dan biblioteke bio je ujedno i dan, da se sumiraju rezultati iz prethodne godine, ali i da se izrazi zahvalnost svima koji su pomogli da zaposleni u ovoj ustanovi svoj posao obavljaju kvalitetno i profesionalno.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here