14 C
Bor
14, apr, 2024

Sindikati i menadžment kompanije „Serbia ZiJin Copper“ potpisali novi Kolektivni ugovor

Nakon višemesečnih pregovora predstavnika sindikata ZiJin Copper i poslovodstva kompanije oko pravilnika i novog kolektivnog ugovora u kojima su učešće uzeli grad Bor i ministarstva u Vladi Republike Srbije, danas su u kompaniji predstavnici četiri reprezentativna sindikata sa menadžmentom kompanije potpisali novi Kolektivni ugovor.

Novi Kolektivni ugovor stupa na snagu od februara, rekao je Huang Džaoi, direktor sektora za ljudske resurse.

„Ovo je novi plod saradnje i pregovora između sindikata i kompanije ZiJin Copper. Svi verujemo da će budućnost biti bolja, rekao je Huang Džaoi.

Grad Bor je u određenoj meri učestvovao u razgovorima oko novog Kolektivnog ugovora, odnosno spornog pravilnika, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić. On je dodao da je zahvaljujući napredovanju kompanije, napredovao i grad Bor. 2018. godine budžet grada Bora bio je 1,7 milijardi dinara, ove godine je 6,4 milijarde , sa projekcijom do će kraja godine biti sedam milijardi, što je četiri puta više.

„Grad je napredovao zahvaljujući zaposlenima u kompaniji i zajednička budućnost je upravo u tome da će razvoj kompanije omogućiti i razvoj grada i podizanje standarda i kvaliteta života svih građana koji rade u kompaniji, ali i građana u celini, koji žive na teritoriji grada Bora. Zaposleni i kompanija moraju da idu napred uz poštovanje jedni drugih, da različitost u kulturi i tradiciji bude prednost, da učimo jedni od drugih i na taj način razvijamo jedni druge“, istakao je Aleksandar Milikić.

Potpisivanju novog Kolektivnog ugovora prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, koji je tom prilikom naglasio da je ovaj ugovor važan ne samo za zaposlene u kompaniji, već i za celu Srbiju.

„Dolaskom kompanije ZiJin prekinut je niz regresije, propadanja i nestajanja ne samo ovog dela Srbije, nego Srbije uopšte. Ovde sam kao ministar u Vladi Republike Srbije da ukažem koji je značaj ovog Kolektivnog ugovora za čitavu Srbiju. ZiJin je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije i jedan  od najvećih pojedinačnih  doprinositelja rastu nešeg bruto društvenog proizvoda“, naglasio je Selaković.

On je dodao da je danas zahvaljujući poslovanju kompanije budžet grada Bora poput budžeta Kragujevca, Šapca, Subotice, koji imaju preko sto hiljada stanovnika, a da je sada prosečna zarada zaposlenih u ZiJinu ona koju Vlada Republike Srbije predviđa od 2025.godine.

Časlav Gavrić, predsednik granskih sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ rekao je da je nakon dugih neuspešnih pregovara preovladao razum i da su sindikati zadovoljni postignutim rezultatima.

„ Kao sindikati koji su učestvovali u pregovorima uspeli smo da odbranimo prava koja smo imali. Zahvaljujući tome što kompanija napreduje, dobro posluje, kažemo da  dobro poslovanje kompanije treba da prate i dobri uslovi rada i dobra zarada. Ono što je vrlo bitno, a čega su se dotakli i ministar i gradonačelnik, sa solidnim zaradama u Boru i Majdanpeku uspeli smo da zadržimo mlade ljude da ostanu ovde“, rekao je Gavrić.

Cena rada biće procentualno uvećana, dok će linearni deo koji je predložio poslodavac, ući u osnovnu zaradu, pa će tako zaposleni sa nižim koeficijentom dobiti veće povećanje plate.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here