0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Odbornici usvojili Odluku o izradi plana detaljne regulacije izmeštanja dela železničke pruge

Većinom glasova odbornici su usvojili sve predloge odluka koje su bile na današnjem dnevnom redu devetog zasedanja Skupštine grada.

Najznačajnije odluke odnose se na izradu plana detaljne regulacije izmeštanja dela železničke pruge Mala Krsna –  Bor, u zoni jame Bor, kao i novog kreditnog zaduženja za JKP “Toplana”.

Zahtev za izmeštanje dela železničke pruge podnela je kompanija ZiJin koja će i finansirati izradu plana, a sa kojim je saglasno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Zbog eksploatacije ležišta, Jama Borska reka, može doći do ugrožavanja postojeće železničke pruge odnosno koridora koji ima tunelski prolaz na toj deonici, pa je iz tog razloga neophodno izmestiti železničku prugu. Nova trasa pruge, na izlasku iz parka kod opštine, trebala bi da zaobiđe gradsko područje i izmeštanjem ove deonice meštani neće biti ugroženi, obrazloženo je na današnjoj sednici.

Odbornici su većinom glasova usvojili i predlog novog kreditnog zaduženja od 350 miliona dinara za nabavku uglja za ovu grejnu sezonu, a garant kredita biće JP za stambene usluge.

Između ostalog usvojen je izveštaj preduzeća Bortravel o uslugama prevoza za period jul – decembar 2022.godine, kao i predlog odluke o objedinjenoj naplati komunalnih taksi i izmeni odluke o davanju u zakup poslovnog prostora i garaža.

Odbornici nisu usvojili predloge opozicije za dopunu dnevnog reda, a koje su se odnosile na izmeštanje MZ Brezonik, izgradnji novog parking prostora u ul. Albanske spomenice i izgradnji sigurne kuće, a koje je predložila  Stranka slobode i pravde, kao ni predloge Ujedinjene opozicije Bora za storniranje računa za grejanje i izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina rudnika Čukaru Peki, kojim se obuhvataju sela Slatina i Oštrelj, kao i delovi Brestovca, Metovnice I D.B.Reke.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here