16 C
Bor
13, jul, 2024

U rekonstruisanoj Topionici „Serbia ZiJin Copper“ potpaljena fleš-peć

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Dubravka Đedović, gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić i generalni direktor kompanije „Serbia ZiJin Copper“, Đen Siming, svečano su potpalili „fleš–peć“ u rekonstruisanoj topionici i rafinaciji bakra u Boru.

Paljenje „fleš-peći ostaće upamćeno kao dan kada je „Serbia ZiJin Copper“ zauvek raskrstila sa zastarelim načinom topljenja bakra i pokrenula rad čistih tehnologija.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, prema rečima generalnog direktora „Serbia ZiJin Copper“, investirano 320 miliona dolara. Od te sume, samo u sisteme za zaštitu životne sredine uloženo je 100 miliona dolara.

Pored nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica bude počela sa radom godišnje će se proizvoditi od 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi, rekao je Đen Siming.

“Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi“, rekao je Đen Siming.

Gradonačelnik Bora, podsetio je da je ubrzani razvoj rudarstva u Boru dolaskom kompanije SZC omogućio  bolji standard i uslove života svih građana Bora, ali i istočne Srbije. Danas Bor ima najveću prosečnu zaradu u Srbiji po glavi stanovnika.

„Siguran sam da će ovaj projekat kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva. Zahvaljujući zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića, koji je prepoznao važnost strateškog partnera, Bor je danas moderan rudarski grad sa velikim privrednim rastom“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Kompanija„Serbia ZiJin Copper“, je pre pet godina postala strateški poartner Republike Srbije i tada su postavljeni ambiciozni ciljevi i vizija kakvo rudarstvo želimo u Srbiji. Realizacija investicija, rast izvoza, poboljšanje uslova rada i povećanje broja zaposlenih uticali su na kvalitet života građana ovog dela Srbije.

“Za ministarstvo i  Vladu Srbije, ali i za sve građane Bora posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine. Ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao završetkom ove topionice. Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama, kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama”, naglasila je ministarka Đedović.

Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visoko zagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa tako koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije. Čista tehnologija donosi i čisto nebo, čulo se na svečanoj ceremoniji potpaljivanja fleš-peći.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here