7 C
Bor
18, maj, 2024

Seosko domaćinstvo Adamović iz Metovnice ostvarilo pravo na 4 tone merkantilnog kukuruza


Ministarstvo poljoprivrede je stočarima koji su ostvarili premiju za prodato mleko omogućilo pravo na bespovratni merkantilni kukuruz  i to 240 kilograma po mlečnom grlu.

 

 

Ovu povoljnost iskoristilo je i domaćinstvo porodice Adamović iz Metovnice koje se više od 15 godina godina bavi stočarskom proizvodnjom. Trenutno je u štali više od trideset krava koje dnevno daju oko 150 litara mleka, a sve to otkupi IMLEK.

 

Dosta smo isporučili mleka, dnevno imam između 150 i 155 litara mleka. Svaki drugi dan Imleku isporučimo 315 litara. Posla i obaveza ima na pretek, ne možemo sve  ni da postignemo ali sve ide svojim tokom“ priča Diča Adamović iz Metovnice i dodaje da za sada ne razmišlja o uvećanju broja grla, jer je zbog nedostatka prostora morao nekoliko grla i da proda.

 

Grad Bor svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za subvencije, kako bi registrovanim seoskim domaćinstvima omogućili razvoj  unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

 

“Evo pokazuje se gde imate dobrog domaćina, gde imate dobru organizaciju da uvek može da se održi poljoprivreda i da uvek može da se održi selo i to je naš zadatak da kroz razvoj poljoprivrede i subvencije koje grad odvaja pre svega zadržimo u obliku onakvom kakvom treba, izvornom. Mi ovde imamo domaćina koji radi u kompaniji  Zijin i zajedno sa svojim ocem  uspeva  i da pored posla da radi u firmi i da drži domaćinstvo u kome imaju 30 i nešto grla, krava i bikova i to je jako dobro. Mi ćemo kao grad nastaviti i u 2023. godini kroz program stimulacije razvoja  poljoprivrede i ono što je dobro, evo i država se uključuje  kroz mere koje smo danas imali priliku da vidimo“, naglasio je gradonačelnik, Aleksandar Milikić.

Seosko domaćinstvo Adamović dobilo je 4 tone i 320 kilograma kukuruza, a prevoz i distribuciju kukuruza za stočare u Zlotu, Šarbanovcu, Luki, Metovnici, Brestovcu i Bučju obezbedio je grad Bor, rekao je Nenad Kračunović, član Gradskog veća.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here