14 C
Bor
21, apr, 2024

Budućnost sela Oštrelj još uvek neizvesna

U Gradskoj upravi održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave, Ministarstva rudarstva i energetike, kompanije „ZiJin Mining“ i sela Oštrelj, a glavna tema bila je budućnost sela Oštrelj.

Na sastanku je prezentovana vizija razvoja rudarenja u narednih 50 godina, a koja će direktno uticati na život meštana ovog sela. Prema nacrtu plana razvoja rudarenja u narednih 50 godina, Oštrelj bi bio u potpunosti prekriven jalovištem, a na pitanje upućeno predstavnicima kompanije „ZiJin Mining“ postoji li alternativa, rečeno je da je od podizanja brana, narušen kvalitet život u Oštrelju. Grad Bor je uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike stopirao izradu plana, sve dok se ne zadovolje potrebe i interesi meštana Oštrelja.

„Mi smo svesni da je Oštrelj  pod velikim uticajem rudarenja. Njihove ideje širenja rudarskih aktivnosti još uvek nisu sprovedene u plan i ne mogu da budu sprovedene u plan dok se ne dogovori kako i na koji način će da nastavi da živi selo Oštrelj, da li na toj  ili na nekoj drugoj lokaciji“, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Đorđe Anđelić predsednik radne grupe „Opstanak“, nagasio je da je sastanak bio konstruktivan i sveobuhvatan i nada se da će se naći rešenje za probleme meštana Oštrelja.

„Mi se zalažemo da pre bilo čega, pre bilo kojih radova budemo zbrinuti, to je osnov svega. Moramo da imamo rešenje za našu egsistenciju i to nam je obećano. Predstoji nam selidba, u tom smislu očekujemo mnogo, a plašimo se još više. Opravdan je strah kod meštana. Uz pomoć države i boljih odnosa sa kompanijom nadam se da ćemo sve to prevazići, moramo biti optimisti“, rekao je Anđelić.

Sastanci predstavnika sela, lokalne samouprave, nadležnog ministarstva i kompanije ZiJin biće nastavljeni i u narednom periodu.

,

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here