-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Svečano otvorena tradicinalna manifestacija „Susreti sela“

Tradicionalna, 59. po redu manifestacija „Susreti sela“ počela je sinoć u Gornjanu, nadmetanjem kulturno umetničkih društava sela domaćina i gostiju iz Кrivelja.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je podsetio na važnost ove manifestacije koja čuva i neguje tradiciju, kulturu i narodno stvaralaštvo Vlaha.

„Puno mi je srce kada vidim puno dece, puno mladih , spoj mladosti i iskustva na jednom mestu, jer je to dokaz da se čuva tradicija i kultura naših korena.  Narod mora da čuva svoj jezik, svoju kulturu, svoju tradiciju, da bi živeo. I upravo kroz ovakve manifestacije dokazujemo da poštujemo i čuvamo od zaborava našu prošlost i naše kulturno nasleđe“, rekao je između ostalog gradonačelnik, otvarajući ovogodišnje susrete.

 

Kroz pesmu i igru oba kulturno umetnička društva publici su dočarala i stare običaje svojih sela, a puna sala Doma kulture u Gornjanu pokazala je značaj ove manifestacije.

„Broj ljudi u sali dokazuje da je za nas, posebno za omladinu, ovo veoma značajna manifestacija. Mi svakodnevno čuvamo našu tradiciju a manifestacija je prilika da pokažemo drugima našu kulturnu baštinu“, istakao je Igor Martinović, predsednik Saveta MZ Gornjane.

 

Aleksandra Trujić, predsednik KUD „Lozovica“ iz Gornjana, kaže da je velika čast što je izbor za početak manifestacije pripao baš ovom selu.

„U najboljem svetlu smo pokazali našu tradiciju kroz igru i pesmu od pionirskog do folklora veterana. Ova manifestacija nam puno znači, jer nekoliko godina nismo učestvovali, što zbog korone, što zbog toga što nismo imali uslove, a ima puno dece i omladinaca koji žele da nastave tradiciju naših predaka“, kaže Aleksandra.

 

Ovogodišnja manifestacija okupiće učesnike jedanaest seoskih kulturno-umetničkih društava koji će predstaviti narodnu kulturu i tradiciju svoga sela izvođenjem autentičnih pesama, igara, običaja i izvornog stvaralaštva. Susreti između dva kulturno umetnička društve neće biti takmičarskog karaktera, već će žiri koji će pratititi sve susrete na završnoj manifestaciji  proglasiti sve ukupnog pobednika i pobedike po kategorijama.

Svako kulturno umetničko društvo biće dva puta gost i dva puta domaćin.

Organizator manifestacije je Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“, a pokrovitelj susreta je grad Bor. Manifestaciju je pomogla i kompanija „Serbia ZiJin Mining“.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here