-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

U OŠ „Vuk Karadžić održano okružno takmičenje „Znanjem za budućnost“

Okružno takmičenje  učenika osnovnih škola u programiranju i upravljanju školskih dronova, „Znanjem za budućnost“, održano je u OŠ „Vuk Karadžić u Boru.

Ovo takmičenje se po prvi put organizuje u Srbiji, a na okružnom takmičenju u Boru, stečeno znanje iz informatike  pokazali su učenici osnovnih škola iz Zaječara, Negotina, Kladova, Knaževca i grada domaćina.

Inicijativa da se podrži akcija kupovine dronova i robotića za učenike osnovnih škola potekla je upravo iz Bora, podsetio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je otvorio takmičenje.

„Drago mi je kada vidim decu koja veoma dobro barataju dronovima i programskim jezikom u kome rade na programiranju dronova i upravo na ovaj način, kroz igru i razumevanje stiču znanja koja će im biti potrebna u daljem školovanju“, istakao je gradonačelnik i dodao da će grad Bor uvek podržati ovakve projekte.

Zahvaljući uspešnoj dugogodišnjoj saradnji sa Rotari Distrikta Srbije i Crne Gore , 22 osnovne škole iz BorskogZaječarskog i Braničevskog okruga., dobili su 40 makeblock robota i 14 dronova  koje koriste učenici petog i šestog razreda informatike.

„Ovo je nastavak akcije Rotari zajednice u Srbiji, s obzirom da je pre dve godine pokrenuta akcija i donirano je 1000 mrobotića i 200 dronova. Dobili smo pozitivne reakcije korisnika donacija tako da nam je to dalo podstrek da započnemo još jedan global grand u kome ćemo obezbediti još 500 robotića i 200 dronova. Cilj je celokupne akcije da se omogući deci da steknu naučno tehnološka i inženjerska matematička znanja kroz jedno neposrednu primenu dronova i kroz zabavu“ rekla je Marija Čorboloković, predsednik Rotary cluba Bor.

Najuspešnije tri ekipe predstavljaće borski okrug 22. aprila na Republičkom takmičenju u Beogradu.

Organizatori takmičenja bili su  Rotari klub Čukarica iz Beograda i Rotari klub Bor, a pokrovitelji Ministarstvo prosvete i grad Bor.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here