0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Rudnik Čukaru Peki sinonim za moderan i bezbedan rudnik

Uspešna saradnja kompanije „Serbia Zijin Mining“ i Tehničkog fakulteta u Boru nastavljena je stručnom praksom studenata treće i četvrte godine studijskog programa rudarsko inženjerstvo, odseka za eksploataciju ležišta mineralnih sirovina u rudniku Čukaru Peki.U okviru stručnog osposobljavanja studenata, nastavljenog i ove godine, 18 studenata i profesora sa borskog Tehničkog fakulteta, posetilo je rudnik Čukaru Peki. Nakon upoznavanja sa radom kompanije i obavezne obuke o bezbednosti, stručna praksa obavljena je na – 460 metara ispod zemlje, a studenti  su bili u prilici da vide način otkopavanja i zapunjavanja komora, pripremu izrade okana, ali i sistem transporta.

 

„Trenutno se nalazimo u jami rudnika Čukaru Peki na koti -160 metara nadmorske visine. Sa nama su danas studenti Tehničkog fakulteta u Boru, moje buduće kolege, koji su imali priliku da vide našu novu metodu otkopavanja rude, odnosno podetažna metoda otkopavanja blokova dugih, niskih bušotina, sa naknadnim zapunjavanjem, Imali su priliku da vide jedan blok koji je otkopan i zapunjen, zatim jedan koja je u fazi zapunjavanja i jednu komoru koja je u fazi ekploatacije, odnosno otkopavanja, kao i onu koja je u pripremi za otkopavanje. Pored toga, videli su kako se u našem rudniku odvija transport najsavremenijiom mehanizacijom. Takođe, upoznali su se na našim transportnim sistemom na početku, pre silaska u jamu. Videli su da je rudnik Čukaru Peki jedini u Srbiji koji ima instaliranu svetlosnu signalizaciju, odnosno semafore koji regulišu saobraćaj u jamskom sistemu. Svi tehnički procesi i ceo jamski sistem su pokriveni video nadzorom iz bezbednosnih razloga. Studentima će mnogo značiti ovakav vid praktične nastave jer na vreme mogu da vide kako se odvijaju procesi u jami i samim tim mogu lakše da savladaju gradivo i polože ispite. Od velikog je značaja da vide ovakav sistem koji je savremen i koji prati svetske trendove kada je u pitanju i bezbednost, i transport, i otkopavanje, zaista izuzetna prilika za njih“, rekao je rudarski inženjer Marko Petrović.

Prema rečima borskih studenata, rudnik Čukaru Peki je sinonim za moderan i bezbedan rudnik.

„Rudarstvo sam upisala po ugledu na tatu koji je takođe rudar. Stručna praksa nam mnogo znači zato što ono što učimo iz mnogih predmeta ovde se objedinjuje i imamo priliku sve to i da vidimo. Svaka jama i svi rudnici su drugačiji, ali rudnik Čukaru Peki mi se baš dopada jer je mehanizacija veoma dobra, bezbednost je na visokom nivou, a imali smo i dobru bezbednosnu obuku. Takođe, u rudniku ima vaj-faj mreže što je zanimljivo, tako da je ovo zaista jedno lepo iskustvo“, istakla je Miljana Sarić studentkinja treće godine rudarstva iz Zaječara.

 

„Ovakve stručne prakse nam mnogo znače jer sve što učimo na fakultetu imamo priliku da vidimo ovde. Malopre smo ispratili proces povezivanja minskih bušotina, a na fakultetu smo to učili baš pre neki dan. Čukaru Peki je savremeniji rudnik od ostalih koje smo imali priliku da posetimo. Ovde ima zaista mnogo mehanizacije, videli smo i pasta zasip koji se koristi samo u ovom rudniku, a prostorije su mnogo veće u odnosu na one u rudnicima koje smo obišli ranije“, istakao je Miloš Miljković student treće godine rudarstva na smeru LMS.
„Nisam znala koji fakultet da upišem, ali sam shvatila da rudarstvo može da bude veoma dobar poziv za mene. Mislim da imamo veliku prednost zato što imamo mogućnost da studiramo rudarstvo u centru rudarstva, a to i jesu Bor i okolina. To nam svima obezbeđuje dobru budućnost. Imamo stručnu praksu svakog petka i smatram da je ona veoma dobra i da mnogo toga možemo da vidimo i naučimo. Ono što slušamo na predavanjima imamo priliku da vidimo uživo. Nisam prvi put u jami, obišli smo već nekoliko rudnika, imali smo priliku da vidimo i neke školske jame, tako da mogu da kažem da je Čukaru Peki zaista dobar rudnik, ima mnogo kvalitetniju opremu i unapređen je mnogo više nego ostali rudnici“, rekla je Sara Stevanović studentkinja treće godine rudarskog smera LMS iz sela Dobro polje kod Boljevca.

 

Kako je istakao Mladen Radovanović, asistent na Tehničkom fakultetu u Boru na Rudarskom inženjerstvu, na smeru za Ekspolataciju ležišta mineralnih sirovina, za svakog studenta je osim teorijskog važno i praktično znanje.

„Ovo je sjajna prilika za studente, pre svega, da vide kako zapravo izgleda u praksi ono što ih mi učimo na predavanjima i vežbama. Uvek je svaka praksa lepo iskustvo za njih da se upoznaju, pre svega, sa rudničkom okolinom i da, ono o čemu pričamo na fakultetu, vide na samom terenu. Procesi koji se odvijaju u rudniku Čukaru Peki su veoma mehanizovani i automatizovani, otkopavanje se vrši primenom savremene mehanizacije, što je veoma pozitivno. Pohvalno je i to što ima signalizacije svuda u jami, a u rudnicima u Srbiji dosad to nije bio slučaj. Vidi se da se ozbiljno radi na bezbednosti i unapređenju procesa proizvodnje“, dodao je Mladen Radovanović, asistent na Tehničkom fakultetu u Boru na Rudarskom inženjerstvu, na smeru za Ekspolataciju ležišta mineralnih sirovina.

Prema rečima zamenika menadžera u službi Ljudskih resursa Predraga Filipovića, kompanija „Serbia ZiJin Mining“ i Tehnički fakultet uspešno sarađuju na mnogim poljima.

„Studenti Tehničkog fakulteta u Boru imali su priliku da posete našu kompaniju, a istovremeno nam je Tehnički fakultet omogućio da predstavimo našu kompaniju i da studente upoznamo sa našim projektom, ali i budućim planovima i aktivnostima. Tokom prošle kalendarske godije naša kompanija je započela program zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi, dakle onih koji su u toku godine diplomirali, kao i studenata na poslednjoj godini studija. U okviru ovog programa je zaposleno dvadesetak mladih ljudi, među kojima su i studenti Tehničkog fakulteta u Boru. Svakako se nadamo da će u budućnosti ta brojka biti još i veća i nadamo se da će ovakve posete upravo doprineti tome da studenti prepoznaju našu kompaniju kao mesto na kojem mogu da ostvare stabilno zaposlenje, zadovoljavajući profesionalni razvoj i uspešnu karijeru“, naglasio je Predrag Filipović.

Tehničkom fakultetu, kako su istakli profesori i sami studenti puno znači saradnja sa kompanijom „Serbia ZiJin Mining“ jer osim stručnog osposobljavanja, studenti dobijaju i prilku zaposlenja. Takođe kako su istakli, dolazak Ziđina u Bor, rezultirao je i većim interesovanjem đaka za upis na Tehnički fakultet u Boru, posebno studija rudarstva.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here