12 C
Bor
20, apr, 2024

Sajam profesionalne orijentacije za buduće srednjoškolce i brucoše

Nakon sajma zapošljavanja, borska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje posle pauze od devet godina  ponovo je organizovala sajam profesionalne orijentacije. Učešće je uzelo 11 srednjih škola iz borskog i zaječarskog okruga kao i dva fakulteta, jedan iz Negotina i jedan iz Bora.

“Cilj sajama profesionalne orijentacije je pre svega  pružanje relevantnih informacija o mreži obrazovnih institucija,  gde se učenicima osnovnih i srednjih škola pruža pomoć da pronađu odgovarajuće zanimanje. Zainteresovanost je bila velika I nadam se da će deca biti adekvatno upoznata sa zanimanjima koje srednje škole nude sledeće godine”, naglasila je Lidija Načić, v.d.direktora filijale NSZ u Boru.

 

Učenici osnovnih škola bili su u prilici da se o budućim zanimanjima informišu na štandovima škola kao što su  gimnazija, ekonomska poljoprivredna, umetnička, kao i tehnička škola, dok su budući brucoši oinformacije mogli da dobiju na štandu Tehničkog fakulteta u Boru i Pedagoškog iz Negotina. 

Sajam profesionalne orijentacije puno znači učenicima,  s obzirom na to da je dobra informacija  primarna za razumevanje onoga što radimo u profesionalnom životu, karijeri uopšte u obrazovanju. I osnovci I srednjoškolci imaju priliku da razbiju neke predrasude , ali i da saznaju nešto novo u okviru smerova, da li postoji dom učenika ako je to van Bora, da li  postoje stipendije, da li deca sa sela mogu da konkurišu za dom, šta ih čeka na tom smeru”, rekao je Ivan Vučković, profesor  filozofije u Ekonomsko trgovinskoj školi u Boru.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega, nastavnik biologije i član Gradskog veća.

“S obzirom da svako zanimanje iziskuje određene sposobnosti i interesovanja veoma važnih, ako ne i presudnih u odabiru zanimanja, grad Bor je ovim sajmom omogućio mladima  dobar izbor informacija u kreiranju sopstvenih htenja kako bi učenici osnovnih i srednjih škola mogli pravilno da odaberu zanimanje kojim će se baviti u budućnosti, jer je dobro zanimanje ključ za dalji život i razvoj karijere”, objasnio je Aleksandar Bogosavljević.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here