-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Na tradicionalnoj manifestaciji „XVII Skok preko kože“ brucoši promovisani u časno zvanje rudara

Duhovitim dramskim prikazom uz bezbroj šala, dosetki i pesmu studenata sinoć je obeležena tradicionalna rudarska manifestacija “XVII Skok preko kože” koju organizuje Tehnički fakultet u Boru, Univerziteta u Beogradu.

 

Predstava kojom se brucoši promovišu u časno zvanje rudara počela je potragom za Brucmajorom koga su studenti tražili po celom gradu, kako bi ih spremio i poveo na skok preko kože. Nakon što su obišli bezbroj gradskih kafana i pronašli Brucmajora, krenuli su put bioskopa kako bi pred Časnim, uzvišenim i nepogrešivim Prezidijumom i ostalim visokim funkcijama pokazali svoje znanje.

Skok preko kože je rudarska manifestacija sa mnogo simbolike, objasnio je Dejan Tanikić, dekan Tehničkog fakulteta u Boru.

“Na skoku ih čeka komisija koja se zove počasni prezidijum, mlade i stare bajte koji su odavno prošli inicijaciju, a kada se dokažu i podnesu raport ide i sam čin inicijacije skakanjem preko kože sa pivskog bureta. Sa kriglom piva preskaču kožu, izgovaraju geslo zašto studiraju i nakon skakanja zvanično su postali rudari. Manifestacija je jedinstvena u zemlji, održava se jedino na našem fakultetu a u regionu manifestaciju neguju u Tuzli, Prijedoru i Zagrebu”, istakao je Tanikić.

Manifestacija je jako stara ne zna se tačan podatak kada je počela, a prvi podaci su se pojavili u 16. veku u češkim rudnicima, zatim se prenelo na slovenske rudnike, a onda i na ostali deo Balkana.

Jedan od ciljeva manifestacije je promocija rudarstva kao jednog od najtežih i najstarijih zanimanja koje je nekako uvek u drugom planu. Rudara se setimo kada štrajkuju zbog malih plata ili ne daj Bože kada se desi neka rudarska nesreća.

“Ovom manifestacijom želeli smo da izvršimo promociju Tehničkog fakulteta u Boru koji je osnovan 1961.godine, baš kao odgovor na potrebe ubrzano razvijajuće industrije u Boru. To su specifični studenti, oni su pored tog klasičnog akademskog obrazovanja spremni da zavrnu  rukave, obuju čizme, stave šlem na glavu, upale lampe i siđu u utrobu zemlje. Tako da njima treba na neki način odati priznanje” naglasio je Dejan Petrović iz organizacionog odbora manifestacije.

On je dodao da se ovom manifestacijom promoviše i sam grad Bor koji je početkom prošlog veka nastao i razvijao se baš zbog rudarstva.

 

Organizatori “XVII Skoka preko kože” bili su studenti i profesori Tehničkog fakulteta u Boru, a zahvalnice za podršku i pomoć u organizovanju i realizaciji  manifestacije,  između ostalih dodeljene su kompanijama “Serbia ZiJin Mining”, Dandi, “Serbia ZiJin Copper”, Jugokaolin.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here