13 C
Bor
23, jul, 2024

Puštena u rad nova mašina za uređenje atarskih puteva

Radna mašina za uređenje atarskih puteva koju je grad kupio za JKP “3.oktobar”, od naredne nedelje počeće sa uređenjem atarskih puteva.

Grad Bor je jedini grad u Srbiji koji poseduje ovakvu radnu mašinu koja zahvaljujući dodatnim priključcima može da drobi, melje, taba, ravna put, kao i da pravi kanale pored puta, rekao je gradonačelnik Bora, prilikom probnog puštanja u rad ove mašine.

“Pored svega onoga što radimo imamo zadatak da se bavimo i atarskim putevima, onim putevima koji su u selima, koji vode do pojata, ka domaćinstvima koja su malo zabačena po selima. Postojeće puteve ćemo nasipati rizlom, ali ćemo ih stabilizovati, kasnije kada dođe vreme da se radi potpuno asfaltiranje. Tamo gde prođe ova mašina, iza ostane  utaban put kao da je asfaltiran, što znači da ćemo na taj način u mnogome unaprediti putnu infrastrukturu, pogotovu u našim selima. To će olakšati i pojeftiniti održavanje atarskih puteva jer neće morati da se nasipavaju rizlom” naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Vrednost mašine je oko 400 hiljada evra sa priključcima koje čine freza koja melje postojeću podlogu,  grejder koji ravnja put i vibro tabač težak tri tone koji taba tlo.

 “Moram reći da će ispred ove mašine ići kombinovana mašina sa šumskim tarupom koja će uređivati šiblje i drveće sa obe strane puta. Plan je da se dnevno radi 2 do 3 kilometra puta i nadamo se da će to ići dobro. Uređenjem svih atarskih puteva olakšaćemo I funkcionisanje  meštana u seoskim mesnim zajednicama  ka gradu, a smanjiće se i količina rizle kojom smo do sada nasipavali atarske puteve”, rekao je Radmilo Guševac, director JKP “3.oktobar”.

 

Naredne nedelje počeće se uređenje blizu 90 kilometara atarskih puteva u selu Gornjane.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here