20 C
Bor
20, jul, 2024

Kućno (NE) vaspitanje

U poslednje vreme sve se češće čuju pritužbe građana na kućno nevaspitanje i vandalizam na našim ulicama. Ovaj problem nije od juče, ali čini se da je u poslednje vreme postao izrazito vidljiv.

Jedan od najvećih problema s kojima se građani suočavaju je odlaganje (čitaj: bacanje) smeća na javnim mestima. Smeće se sve češće baca pored kanti,  direktno na ulicu, a u perifernim delovima grada zelene površine su postale izazov za izbacivanje nepotrebnih stvari iz kuće pa čak i građevinskog materijala nakon renoviranja . Ovakvo ponašanje ne samo da je ružno za videti, već predstavlja i zdravstveni rizik za građanstvo.

Ne manji problem je i vandalizam, koji postaje veoma ozbiljan. Građani se žale na oštećenja imovine, poput razbijenih prozora, uništenih vrata i zidova oslikanih grafitima. Ali tu se priča ne završava. Sve češće su na meti vandala i novoizgrađena dečija igrališta, postavljene nove klupe i kante za smeće, a nisu pošteđene ni javne česme i ograde na školskim dvorištima.

Ovaj vandalizam ne samo da stvara ružnu sliku, već i košta novac da se oštećenja poprave.

Dosta  građana se žali na problem kućnog nevaspitanja, što uključuje vikanje, galamu, bahatost i drsko ponašanje tinejdžera. Ovo ponašanje može biti posebno iritantno za ljude koji žive u blizini tih osoba, ali nažalost i opasno, jer se dešavalo ne mali broj puta, da su zbog ljubazne opomene da povedu računa o nepristojnom ponašanju,  tinejdžeri čak i nasrtali na starije sugrađane.

 

Koga okriviti za ovakvu situaciju i da li je uopšte potrebno tražiti krivca ili je krivica u svima nama?

U celoj priči važno je da svi zajedno radimo na tome da naš grad bude čist, bezbedan i prijatan za život. To bi značilo da svako od nas treba da bude odgovoran,  ne žmuri pred ​​vandalizmom i podstiče pozitivno ponašanje na ulici, u parku, na igralištu. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti bolje mesto za sve nas.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here