0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Sve izraženiji vandalizam

Snimak koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama na kome se vidi kako maloletna lica uništavaju rekvizite u parku blizu mašinske škole, izazvao je negodovanje, ali i zabrinutost svih Borana. Ovo nažalost nije prvi put, jer se ovakvi incidenti u poslednjih godinu dana dešavaju sve češće.

Na meti su uglavnom dečija igrališta, rekviziti, klupe na javnim površinama, kante za smeće, ograde oko igrališta. U proteklih godinu dana uništeno je četiri, pet dečijih igrališta, nekoliko klupa, a vrednost se procenjuje na milion dinara, rekao je Marko Nikolić, član Gradskog veća grada Bora.

 „U poslednjih nedelju dana uništena je i jedna ograda na školskom dvorištu, a na društvenim mrežama kruži snimak gde određeni broj dece uništava kante, rekvizite i table sa natpisima koje su postavili omladinci kod mašinske škole. Sve se uglavnom radi noću kada se to manje vidi, kada ljudi spavaju. Mi smo apelovali i na decu i na roditelje pre svega,  jer vaspitanje polazi iz kuće, ali apelujemo i na građane koji vide da prijave ili policiji ili nama u Gradskoj upravi kako bi preduzeli potrebne korake. Da li se oni boje da to prijave ili ne, mi ne znamo, ali apelujemo na sve jer je to imovina svih nas“, naglasio je Nikolić i dodao da ukoliko građani ne žele da prijave policiji, na svakom igralištu postoji info tabla sa brojevima telefona na koje mogu da prijave uništavanje imovine.

Rešenje problema i građani i nadležni vide u postavljanju video nadzora na svim javnim površinama, ne samo na igralištima već i na ulicama.

Uništavanje javne imovine je nedopustivo i predstavlja ozbiljan prekršaj koji ima negativan uticaj na čitavu zajednicu. Zbog toga je potrebno  preduzeti sve neophodne mere kako bi se ovakvi incidenti sprečili i krivci adekvatno sankcionisali.

„Ono čega smo mi na žalost u poslednje vreme svedoci to je da kod mladih zatičemo veliku količinu besa, ljutnje i da je pre  svega neophodno da se same porodice uhvate u koštac sa problemom, a da se kasnije u rad sa mladima uključe sve stručne službe. Na žalost nije nimalo lako, teško je i pokazalo se da je roditeljima teško da priznaju da njihova deca imaju neki problem, da se okrenu detetu i otvoreno porazgovaraju kako bi se utvrdili problemi i kako bi se sprečile posledice. Na žalost deca koja od samog starta, odnosno u mladim godinama krenu sa ovakvim ponašanjem, ne retko kasnije završe ili u ustanovama, pa čak i u zatvoru“, istakla je Jelena Ristić, v.d.direktora Centra za socijalni rad.

Kako bi mladima, pre svega ulepšali i olakšali odrastanje, a sa druge strane sprečili sve vidove bilo koje vrste nasilja, potrebna je pomoć i vaspitno obrazovnog sistema, ali i uključivanje svih institucija, da kroz tribine, okrugle stolove, radioničarski rad po školama, deci ukažu na sve ove probleme sa kojima se danas susrećemo, objasnila je Jelena Ristić.

ograda

Postoji mnogo lepših  i boljih načina za dokazivanje, jer rušenjem i uništavanjem, a sa druge  strane i povređivanjem nekoga, neće se dobiti ništa.

Nadamo se da će ova situacija podstaći javnost da se angažuje i aktivnije uključi u očuvanje javne imovine i stvaranje bolje zajednice za sve nas.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here