-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

U zelenom rudniku Čukaru Peki na Dan planete Zemlje posađeno 6000 sadnica bora

Povodom Međunarodnog Dana planete Zemlje, kompanija „Serbia ZiJin Mining“ organizovala je akciju sadnje drveća.

 

Zaposleni su prošle godine na nekadašnjoj deponiji površine 28 hiljada kvadratnih metara započeli rekultivaciju nanošenjem 50 cm gornjeg sloja zemlje i setvom, pa zato sada izgleda kao da ova deponija trenutno nosi prelepu zelenu jaknu, naglasila je  i Džan Čen, inženjer životne sredine u sektoru za zdravlje, bezbednost i životnu sredinu i dodala da će danas biti zasađeno 6 hiljada dvogodišnjih sadnica bora, koji otporan i lako se uzgaja.

„Kontinuiranom akcijom sadnje drveća koju smo započeli pre nekoliko sedmica, a nastavili danas, želimo da damo doprinos ne samo današnjem obeležavanju Dana planete Zemlje već i da animiramo druge da nam se pridruže u zaštiti životne sredine. Do sada smo zasadili više od 18 hiljada sadnica i 80 hektara trave. U okviru vizije preduzeća da bude društveno odgovorna i ekološki održiva kompaija, „Serbia ZiJin Mining“ je uložila više od 70 miliona dolara u različite ekološke i projekte ozelenjavanja. Fokusirani smo ne samo pošumljavanje i arhitektonsko uređenje već težimo i nultom zagađenju.  Redovno vršimo monitoring zemljišta, , vazduha, vode i buke u skladu sa ekološkim propisima i zakonima“, naglasila je Džan Čen.

Put ekološkom razvoju, kompanija je uspostavila uvođenjem najviših tehnoloških i  ekoloških standarda. U narednom periodu planirano je povećanje energetske efikasnosti upotrebom obnovljivih izvora energije.

Prošle godine započeta je izgradnja parkova i cvetnih leja, koji bi trebalo da pokriju 13, 6 hektara prostora, a u planu je i izgradnja bio i botaničke bašte, kao i ribnjaka, koji će krasiti prvi srpski zeleni rudnik Čukaru Peki.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here