0.7 C
Bor
29, feb, 2024

Deset gradova i opština u Srbiji potpisalo sporazum o stambenoj reintegraciji povratnika iz EU

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i predstavnici deset gradova i opština potpisali su danas sporazum o saradnji za realizaciju projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja“ u iznosu od 193 hiljade evra.

Na Javni poziv koji je raspisan početkom marta, prijavilo se 18 jedinica lokalne samouprave, a sredstva za realizaciju projekta dobili su Kikinda, Kula, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica, Kraljevo , Novi Beograd, Surdulica, Obrenovac i Bor.

Minimalni iznos sredstava namenjeni za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje je oko 4,5 miliona dinara po jedinici lokalne samouprave, a maksimalni iznos koji za porodično domaćinstvo dodeljuje lokalna samouprava je milion i 509 hiljadadinara.

Cilj projekta, kako je rekla v.d.direktora Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević, je da doprinese punoj društvenoj reintegraciji povratnika po sporazumu o readmisiji, obezbeđivanjem trajnog stambenog rešenja, uz pružanje podrške korisnicima projekta u ostvarivanju drugih prava i usluga kroz upućivanje na druge mere i podršku. Ona je dodala da će ovim projektom koji traje do jula meseca, stambeno biti zbrinuto ukupno 15 porodica povratnika.

Direktorka kancelarije GIZ u Srbiji, Daniela Funke, izjavila je da se povratnici suočavaju sa različitim izazovima, a jedan od najtežih je (ponovo) osnivanje domaćinstva. Aktivno angaovanje svih strana je od suštinskog značaja za podršku najugroženijim kategorijama povratnika u skladu sa Sporazumom o readmisiji u socio-ekonomskoj reintegraciji pružanjem koordinacionog odgovorasvih relevantnih nacionalnih institucija.

Nemačka razvojna saradnja je bila i nastaviće da pruža punu podršku našim partnerima u Srbiji u obezbeđivanju mera reintegracije kako bi se poboljšao socio-ekonomski položaj povratnika, ali i drgih ugroženih grupa lokalnog stanovništva u riziku od mogućih migracija, dodala je Daniela Funke.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here