12 C
Bor
29, sep, 2023

Čukaru Peki – rudnik koji radi 24/7 bez obzira na praznik rada

Iako je danas Međunarodni Praznik rada koji se uglavno proslavlja odlaskom na uranak u prirodu ili u krugu prijatelja, radnici u kompaniji „Serbia ZiJin Mining“, ne odmaraju ni na praznik, već 24 sata dnevno rade kako bi održali kontinuiranu proizvodnju.

Jedan od njih je i Marko Petrović, rudarski inženjer koji je radno iskustvo stekao radom u više rudnika u Srbiji.

„Posetio sam gotovo sve rudnike u Srbiji i mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan načinom i uslovima rada u rudniku Čukaru Peki, s obzirom na to da je on iako najmlađi, tehnološki najmoderniji i najbezbedniji rudnik u Srbiji. Jama rudnika Čukaru Peki je metalična jama koja je daleko sigurnija u odnosu na ostale ugljene jame. Uslovi rada rudarskih tehničara i inženjera su ovde i više nego dobri. Bezbednost je na prvom mestu, što je osigurano, pre svega najsavremenijom mehanizacijom, najmodernijim metodama rada i kvalitetnom zaštitnom opremom. Ceo rudnik je iz bezbednosnih razloga pokriven video nadzorom i ima svetlosnu signalizaciju koja savršeno funkcioniše. Napredna savremena tehnologija mnogo je olakšala rad rudarima, koji obavljaju veoma odgovoran posao. Zato svim kolegama rudarima u Srbiji, kao i svim radnim ljudima čestitam Praznik rada uz rudarski pozdrav SREĆNO“, rekao je Petrović

Postrojenje za preradu minerala je jedan od značajnijih pogona u rudniku Čukaru Peki. Pogon ima najsavremeniju opremu za mlevenje i flotiranje, a tehnologija prerade minerala integriše vodeću svetsku tehnologiju i opremu visoke efikasnosti. Sistem za drobljenje i mlevenje koristi međunarodno napredan proces „SAB“, a sistem flotacije je sistem koji je razvila kompanija „Serbia ZiJin Mining“ i podrazumeva sistem „brze i selektivne flotacije bakra“, naglašava Nebojša Stanišić, asistent menadžera Pogona za preradu mineralnih sirovina.

 „Sam proces rada je prilično automatizovan i u velikoj meri olakšan. Zbog toga možemo reći da su uslovi rada dobri kao i da je sam proces daleko bezbedniji za zaposlene. Rad u celom pogonu prati se iz kontrolne sobe tako da je mogućnost akcidentnih situacija svedena na minimum. Nedavno sam sa kolegama posetio Kinu i rudnike naše kompanije u Kini i želim da istaknem da je Ziđinova tehnologija zaista na zavidnom svetskom nivou što je posebno značajno kada je reč o bezbednosti zaposlenih, kao i zaštiti životne sredine. Takođe kompanija je usmerena i na usavršavanje i napredovanje, što je jako važno i podstrek je za svakog od nas da da svoj maksimum. Ja sam do sada kao i kolege ostvario napredak u radu, a i nosilac sam Šistekove nagrade, na šta sam posebno ponosan”, naglasio je Stanišić.

Bojan Novaković je koordinator za rudničku geologiju, a pre šest godina došao iz Beograda kako bi radio kao rudnički geolog, a ne krije zadovoljstvo što mu je kompanija ukazala poverenje da radi na projektu od faze istraživanja do faze izvođenja ekspolatacije rude. Nedavno je bio u Kini i video kako tamo funkcionišu rudnici kompanije ZiJin.

„Prilikom boravka u Kini razmenio sam iskustva sa kolegama sa drugih projekata, upoznao sam mnogo kvalitetnih geologa, sarađivao sam sa ljudima sa svih strana sveta, od Australije, do Južne Amerike. Zaista sam zadovoljan  i presrećan što radim na jednom ovako bitnom projektu, ne samo za ZiJin nego i za Republiku Srbiju“, objašnjava Novaković i dodaje da je Čukaru Peki održivi, zeleni, visokofunkcionalni tehnološki rudnik, prvi u Srbiji tog tipa u kompaniji koja može da prepozna kvalitet kod radnika i koja pruža mogućnost mladima da napreduju u karijeri, da se školuju i dalje, da nauče nešto u inostranstrvu, što ovde nemaju priliku da vide.

 

Laboratorija odnosno Testing centar kompanije „Serbia ZiJin Mining“, počela je sa radom pre nekoliko meseci i sa aspekta uslova rada i radnog okruženja, jedan je od najpoželjnijeg dela pogona za rad. U laboratoriji je zaposleno 56 srpskih i troje kineskih radnika, a najveći deo zaposlenih čine žene. Deo zaposlenih nema prethodnog radnog iskustva ili bar ne na sličnim poslovima pa je to veliki plus za kompaiju koja daje priliku mladim ljudima da odmah nakon završenih studija, odnosno srednje škole, krenu da rade u struci, što je retkost za našu sredinu, istakla je Ivana Mitrović, zamenik supervizora laboratorije.

„Laboratorija je opremljena najsavremenijom tehnologijom i laboratorijskom opremom na kojoj nam mogu pozavideti ne samo laboratorije u Srbiji, već i u svetu. Kompanija pridaje veliki značaj bezbednosti i zdravlju na radu. Svakodnevno imamo veliki broj obuka, testova, kao i sastanke kako bi svi zaposleni uvek aktivno učestvovali u implementiranju različitih bezbednosnih pravila. Takođe, kompanija motiviše svoje zaposlene kroz prakse i nagrade, bilo mesečne ili godišnje, da svakodnevno uče i unapređuju svoje znanje. Rad u laboratoriji iziskuje predanost poslu, jer radi 24 sata 7 dana u nedelji pošto prati rad pogona, tako da sam napredak svih zaposlenih ne bi bio moguć bez saradnje sa drugim sektorima, kao i bez podrške porodice zaposlenih“, ističe Ivana Mitrović.

 

„Serbia ZiJin Mining“ je mlada rudarska kompanija koja je ostvarila značajnu ekspanziju u protekle dve godine godine. Faktor koji je najviše uticao na takav razvoj i dobre proizvodne rezultate jesu zaposleni. Broj zaposlenih u ovom periodu višestruko se uvećao, tako da danas u kompaniji radi  oko 1100 radnika, što je 900 više nego početkom 2021. godine.Jedan od najvažnijih ciljeva kompanije je da prema svojim zaposlenima postupa kao savestan i odgovoran poslodavac, nastojeći da im u svakom trenutku obezbedi kvalitetne i bezbedne uslove rada. Od primarnog značaja je poštovanje svih zakonskih propisa kojima se regulišu radnopravni položaj i prava zaposlenih.

„Trudimo se da zaposlenima obezbedimo i dodatna prava i mogućnosti, posebnu pažnju posvećujemo stručnom usavršavanju i karijernom razvoju zaposlenih, nagrađivanju i unapređenju onih koji su se posebno istakli u obavljanju svojih poslova, zatim specifičnim benefitima kao što je pravo na dodatno zdravstveno osiguranje zaposlenih o trošku poslodavca. Želim da istaknem da je naša kompanija nedavno pokrenula proces uvođenja međunarodnog standarda, koji se upravo odnosi na ljudska prava zaposlenih i čija primena je planirana do kraja ove kalendarske godine. Imajući u vidu da smo među prvim kompanijama u Srbiji koje su inicirale uvođenje ovog standarda, svakako očekujemo da će se nivo prava zaposlenih u budućem periodu dodatno poboljšati”, naglasio je Predrag Filipović, zamenik menadžera u Službi ljudskih resursa.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here