-2.2 C
Bor
25, feb, 2024

Prvomajski praznici obeleženi na više lokacija

Obeležavanje ovogodišnjih Prvomajskih praznika počelo je u nedelju, 30.aprila u selu Zlot,  tradicionalnom manifestacijom „Bakljada“, koja se organizuje još od 1952. godine.

Nakon defilea učesnika i paljenja baklji, manifestacija je nastavljena bogatim kulturno umetničkim programom u kome su nastupila kulturno umetnička društva iz Sumrakovca, Gamzigrada, dečiji ansambl KUD „Novo selište“ i sela domaćina, KUD „Petar Radovanović“.

 

Prvomajski uranak tradicionalno je okupio veliki broj posetilaca koji su pored šetnje i roštiljanja u prirodi bili u prilici da vide i prodajnu izložbu domaćih rukotvorina.

Ništa manje bogat sadržaj nije bio i 2.maja i na zvaničnom otvaranju ovogodišnje turističke sezone na Zlotskim pećinama, gde je za posetioce bio organizovan obilazak Lazareve pećine. U kulturno umetničkom delu programa nastupili su najmlađi članovi KUD „Petar Radovanović“iz Zlota, a bile su organizovane izložbe tradicionalnih jela i proizvoda domaće radinosti. Najmlađi posetioci uživali su u druženju i slikanju sa animatorima u kostimima likova iz popularnih crtaća.

Takođe drugog dana poraznika ljubitelji prirode okupili su se na planini Stol gde su ljubitelji  pešačenja i planinarenja izabrali šetnju do vrha planine Stol, a najodvažniji oprobali u narodnom višeboju, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, nadvlačenju konopca i pikadu. Izabrana je planinska lepotica, a nastupilo je i KUD „Stol“ iz Bučja.

 

Organizatori Prvomajskih praznika bili su Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“ i Turistička organizacija, a pokrovitelj grad Bor.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here