14 C
Bor
14, apr, 2024

Ugovore o obavljanju stručne prakse potpisala 22 nezaposlena lica

U okviru mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u Boru, ugovore o obavljanju stručne prakse potpisalo je 22 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavnje. U Gradskoj upravi, Predškolskoj ustanovi za decu “Bambi” i Domu zdravlja stručnu praksu obavljaće osam lica sa visokom i sedam sa višom stručnom spremom, dok će sedam osoba sa srednjom stručnom spremom praksu obavljati u Laki žici-zaštiti, Centru za socijalni rad i JP Bogovina.

Iz gradskog budžeta je izdvojeno 9 miliona dinara, a utrošeno je 6,6,  tako da preostali iznos od  dva miliona i 400 hiljada daje mogućnost da se raspiše i drugi javni poziv za javne radove, istakla je Lidija Načić, v.d. direktora filijale NSZ u Boru .
“Posebno me raduje da kada su u pitanju i javni radovi i stručna praksa, jer je angažovano 70 žena, 48 na javnim radovima i 20 na praksi. Na lokalnom savetu za zapošljavanje dogovoreno je da se poveća novčani iznos koji se izdvaja iz republičkog budžeta da je mali (22, 24 i 26 hiljade dinara), mi smo iznos povećali pa će tako lica sa srednjom stručnom spremom umesto 22 sada dobijati 28 hiljada, lica sa višom i studenti koji su završili strukovne studije umesto 24 dobijaće 30 hiljada dinara,a  lica sa visokom stručnom spremom umesto dosadašnjih 26, dobijaće 32 hiljade dinara u zavisnosti od toga koliko je predviđeno da obavljaju stručnu praksu”, istakla je Lidija Načić.

Bor je jedan od gradova u Srbiji sa najbolje organizovanom politikom zapošljavanja na lokalnom nivou što potvrđuje nedavno dobijeno priznanje od Nacionalne službe za zapošljavanje. Kroz aktivne mere zapošljavanja koje sprovodi grad Bor broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ je sve manji. Pre pet godina grad Bor imao je evidentirano sedam hiljada nezaposlenih, a danas na posao čeka 2735 lica, podsetio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Za nas je dobro da stvorimo priliku mladim sugrađanima da na ovaj način uz podršku grada dobiju priliku da počnu da rade, da počnu da shvataju i razumeju šta je to posao i kako sve to funkcioniše. Mi ćemo u narednom periodu proširiti mere, biće još jedan konkurs za mlade ljude koji do sada nisu imali prilike da rade,  još jedan javni poziv kada su u pitanju javni radovi I samozapošljavanje i to je nešto čuime se posebno ponosimo i što stalno ističemo. Mi smo jedini grad u Srbiji koji je omogućio da mladi preduzetnici koji su prethodnih godina počeli sopstveni biznis, od ove godine dobiju 330 hiljada dinara da zaposle neke nove mlade ljude i to znači da direktno kroz budžet grada Bora odvajamo finansijska sredstva da jačamo preduzetništvo, da jačamo omladinsko preduzetništvo”, naglasio je gradonačelnik.

On je još dodao da će se u naredne godine otvaranjem dva šoping centra u Boru, obezbediti posao za još blizu 400 žena sa srednjom stručnom spremom.

Pitali smo I potpisnike ugovora šta za njih znači stručna praksa.

„Puno znači zbog prakse i rada sa pacijentima, i to će nam značiti i kasnije prilikom zapošljavanja, a značiće nam puno i iskustvo koje smo stekli tokom stručne prakse“, rekla je Milica Dimitrijević.

“Mnogo znači stručna praksa, pogotovo za moj posao, posao socijalnog radnika, praksa je najbitnija. Definitivno kod nas nedostaju socijalni radnici. Ja završavam i master tako da ću biti master socijalni radnik. Nadam se da ću biti od pomoći i da ću raditi ovaj posao kako treba“, ispričala je Ivana Simić.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here