9.2 C
Bor
20, apr, 2024

D.B.Reka bila domaćin završne smotre „Susreti sela 2023“

Završna smotra tradicionalne manifestacije „Susreti sela 2023“ koja je održana u Donjoj Beloj Reci počela je defilom učesnika.

Кulturno umetnička društva jedanaest borskih sela tokom trajanja susreta predstavila su kulturu i tradiciju svoga sela izvođenjem autentičnih pesama, igara, običaja i narodnog stvaralaštva.

„Bili ste u prilici da vidite kako se na jedan vrlo dostojanstven i lep način čuva naša narodna tradicija i završna smotra zapravo ima za cilj očuvanje ne materijalnog i materijalnog igračkog i muzičkog nasleđa. Ova deca jesu čuvari narodne tradicije koji imaju mogućnost da to blago prezentuju i drugima“, naglasila je Aleksandra Todorović, magistar etnomuzikologije.
Pokrovitelj ovogodišnjih susreta koji su održani 59. put, bio je grad Bor.
„Mi kao grad i kao društvo imamo obavezu da čuvamo kulturu i tradiciju, jer upravo kroz ovakve manifestacije na najbolji način pokazujemo bogato kulturno blago ovog kraja. Veliki broj mladih koji su najbolji čuvari tradicije, nas podstiču da u godinama koje su pred nama još više ulažemo u kulturu“, rekao je Ljubiša Repeđić, član Gradskog veća.
Na završnoj manifestaciji su dodeljene nagrade najuspešnijim pojedincima i kulturno umetničkim društvima za očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva.

Za očuvanje tradicionalnog materijalnog nasleđa titulu najboljeg ponelo je Кulturno prosvetno društvo „Petar Jenić“ iz Oštrelja.

Dodeljene su nagrade najboljem solo instrumentalisti i orkestru, najboljem dečijem i omladinskom folkloru, zdravičaru, kao i nagrade za najbolju solo pemu bez muzičke pratnje, narodnu umotvorinu, očuvanje tradicionalnog govora, kao i za najbolje izveden običaj.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here