17 C
Bor
20, jul, 2024

Serbia ZiJin Copper za četiri godine u zaštitu životne sredine uložila 203,4 miliona dolara

Sa namerom da izgradi moderno društvo u kome će ljudi i priroda koegzistirati u harmoniji,  uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija „Serbia ZiJin Copper“ ugostila je buduće inženjere zaštite životne sredine, studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Studenti RGF u poseti SZCfoto: I.Mitrović
Studenti RGF u poseti SZC                                                                                                                        foto: I.Mitrović

U „Velikom Krivelju“ im je pokazano kako se tretiraju rudničke vode, opasni otpad i prašina, ali i kako kompanija brine o ozelenjenom području oko najvećeg rudnika i njegovih pratećih fabrika. Studenti RGF-a posetili su i flotacijsko jalovište u “Velikom Krivelju”, postrojenje za tretman otpadnih voda u izgradnji kod rudnika “Jama” i jezero “Robule”.

Mia Mladenović
Mia Mladenović
„Prvi put sam došla u Bor, pošto sam student treće godine. Starije kolege su već bile ovde i čula sam njihove utiske. Moji su istovetni, baš mi se sviđa što je priroda oko rudnika lepa i što se teren rekultiviše. Realno, to nije česta pojava kod nas. Znači mi i što sam mogla da vidim postrojenja za prečišćavanje rudničkih voda, pošto će mi to koristiti u struci i poslu kojim ću se baviti u budućnosti. Dosad sam imala priliku da takve pogone vidim samo u mesnoj industriji i da saznam kako se tretiraju komunalne vode, ali je ovo ipak nešto sasvim drugo“, rekla je Mia Mladenović.

Ova mlada devojka istakla je i da je za studenate RGF-a sa bilo kog smera praktična nastava važna zbog što vernijeg utiska o zanimanju za koje se školuju i dodala da je lepo  videti i naučiti nešto novo, bez „bubanja“ napamet i zamišljanja kako to nešto o čemu uče izgleda uživo.

Filip Veličković
Filip Veličković

Njen kolega Filip Veličković kazao je da i njemu mnogo znači utisak „iz prve ruke“ i da mu je vizuelno najjači utisak način na koji „Serbia ZiJin Copper“ sakuplja i tretira rudničke vode.

Mirjana Marić
Mirjana Marić
„Serbia ZiJin Copper je za četiri godine u zaštitu životne sredine uložila 203,4 miliona dolara. U Boru i Majdanpeku rekultivisano je preko 230 hektara degradiranog zemljišta i posađeno 450 hiljada sadnica. Namera nam je da sakupimo 90 odsto otpadnih voda, čime ćemo dostići vodeći nivo u rudarskoj industriji. Te vode treba da uđu u proces recirkulacije i nakon tretmana da se ponovo koriste u proizvodnji. Kompanija polako rešava i nasleđene probleme u oblasti zaštite vodotokova, pa implementira nove tehnologije i izdvaja velika sredstva za nabavku, ugradnju i funkcionisanje sistema koji bi to omogućili „, izjavila je rukovodilac Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić.

Ona je podvukla da kompanija štiti životnu sredinu u skladu sa najvišim industrijskim standardima i da zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u ekologiju rudnici „Serbia ZiJin Copper“ postaju zeleniji i lepši.

Zeleni pojas svuda oko rudnikafoto: I.Mitrović
Zeleni pojas svuda oko rudnika                                                                                                                foto: I.Mitrović

Kineski gigant se, dodaje Marićeva, od početka poslovanja u Srbiji trudi da uspostavi standarde održivog rudarstva kroz modernizaciju procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenje postojećeg pirometalurškog postupka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje svetskih standarda u toj oblasti.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here