-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Deca iz Turske u poseti Boru u okviru međunarodnog projekta prijateljstva

Tridesetak učenika iz Turske, uzrasta od 10 do 14 godina su u dvodnevnoj poseti Boru

Poseta je organizovana je u okviru projekta međunarodnog prijateljstva  koji ima za cilj informisanje učenika o životima učenika u drugim zemljama, njihovom obrazovnom sistemu i kulturi.

Tim povodom u Gradkoj upravi upriličen je prijem na kome im je srdačnu dobrodošlicu  poželeo gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

„Mislim da je ovo početak jednog prelepog programa, programa saradnje između grada Bora, odnosno Republike Srbije i Turske u razmeni iskustava dece, a svi dobro pamtimo da nam ovakva druženja ostanu urezana u sećanje. Grad Bor je uvek otvoren za njih i sutra kada  porastu ako se ne budu vraćali ponovo kao mali i mladi, treba da znaju da u gradu Boru imaju prijatelja i da  ih očekujem da dođu sutra ovde kao budući lekari, inženjeri, šta god budu radili u životu, jer grad Bor je multinacionalan grad gde živi 21 nacija i mi jako dobro cenimo i poštujemo druge ljude i narode. Nadam se da je ovo početak jedne lepe tradicije koja će se nastaviti i narednih godina i decenija“, naglasio je gradonačelnik.

Direktor Bakčešhir koledža, Kadri Guvenč se u svoje ime i u ime dece iz Turske zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici i izrazio nadu da će se ovakva druženja nastaviti i narednih godina.

„Zahvaljujem se porodicama, gradu, narodu iz Bora koji su našu decu prihvatili jako lepo. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i u narednim godinama, da ćemo zajedno upoznavati i druge zemlje širom Evrope gde imamo prijatelje, ali verujem da nigde nećemo da se osećamo gostoprimljivo, kao što se osećamo ovde kod vas u Boru“, rekao je Kadru Guvanč.

 

Projekat međunarodnog prijateljstva  realizuje se osim u Srbiji i Turskoj u još šest evropskih zemalja.

„Početak projekta je bio pisanje pisama, zoom sastanci, a zadnji korak nam je bio da posetimo jedni druge, što nam je bila izuzetno velika čast. Drago nam je da smo stvorili prijatelje za ceo život. Planiramo još mnogo projekata međunarodne saradnje,da se deca što lepše i bolje osećaju u drugim evropskim gradovima i da prošire prijateljstvo još više“, istakla je Guher Uslu, koordinator projekta i nastavnica engleskog jezika iz Turske.

Grad Bor i OŠ“3.oktobar“ su za učenike iz Turske pripremili niz aktivnosti u kojima će između ostalog obići i Zoološki vrt, Zlotske pećine, Brestovačku banju i Borsko jezero.

„Zahvaljujem se našem gradu Boru koji nam je omogućio realizaciju aktivnosti u okviru projekta, pre svega poseti sada našoj prijateljskoj školi u Kirkareliju, jer će taj osećaj pamtiti i učenici i zaposleni u školi 3.oktobar. Očekuje nas niz aktivnosti u ova dva dana i nadam se da će iz našeg grada poneti lepe uspomene, dodala je direktorica OŠ „3.oktobar“, Snežana Savićević.

Ovakav projekat  je prilika da se steknu nova prijateljstva i razmerne iskustva. Kroz razgovore i druženje razvija se razumevanje i poštovanje prema drugim kulturama, a saznanja o drugim zemljama i nacijama doprinosi širenju vidika i razvijanju tolerancije.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here