14 C
Bor
14, apr, 2024

Nestabilnost vodotokova u Boru zbog nezapamćenih kiša: Gradonačelnik apeluje na građane da budu odgovorni

Nezapamćene kiše u ovo doba godine dovele su do porasta Timoka i manjih rečnih tokova na teritoriji grada Bora.

Gradonačelnik Bora sa saradnicima obišao je vodotokove prvog i drugog reda i tom prilikom istakao da je trenutna situacija relativno stabilna, ali da su zbog najavljene velike količine padavina od 17. do 19. Juna, na terenu angažovane vatrogasno spasilačke ekipe i poverenici Civilne zaštite.

“Svaki dan se obilaze vodotokovi, u kontaktu smo sa svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Bora, nemamo većih problema što je za nas veoma bitno. Na terenu smo pre svega da obezbedimo uslove da se sva voda koja padne sliva u tokove i da se odvede na način kojim je to predviđeno, ali isto tako i da zamolim naše sugrađane da svoje kanale pored kuća ,pogotovu u seoskim domaćinstvima,  očiste i urede. Moramo biti odgovorni, mi kao grad smo tu da pomognemo, da reaguejmo zajedno, ali molim i građane da budu odgovorni prema sebi, svom imanju, prema  svojim komšijama”, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Iako se u prethodnih nekoliko godina radilo na uređenju vodotokova drugog reda kako bi mogli da prime svu količinu vode,  postoji nemarnost pojedinaca i zbog toga je bilo većih problema u Krivelju gde je na mestu predviđenom da se voda prirodno odvodi sa terena neko posadio voćnjak, dok su u Zlotu traktorske gume i smeće plivali vodom.

“To je naša odgovornost, to je nešto zašta sami moramo da snosimo odgovornost, ali tu smo ne sada da se kritikujemo nego da zajedno reagujemo u ovakvoj situaciji”, dodao je prvi čovek Bora.

Jedan od potencijalnih problema je zamućenje izvora zbog velike količine padavina. Muti se Zlotski izvor, a veliko zamućenje je i u Bogovini.

“U narednih nekoliko dana će ljudi iz Vodovoda i Bogovine pokušati da stabilizuju sistem i ja se nadam  da nećemo imati problem sa snabdevanjem pijaće vode. Učinićemo sve, pre svega grad Bor i javno komunalna preduzeća da se nastavi kontinuitet u snabdevanju pijaćom vodom. Molim građane da zajedno reagujemo, solidarno u ovoj situaciji, jer ovolike količine padavina nisu zabeležene u poslednjih 10 godina”, rekao je gradonačelnik.
Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here