-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Treća godina uspešnog projekta „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ pod pokroviteljstvom UNICEF-a

Grad Bor je treću godinu za redom učesnik projekta „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“, pod pokroviteljstvom UNICEF-a, a u saradnji sa Predškolskom ustanovom Bambi, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad.

foto:Npress
foto:Npress

Ove godine mesec roditeljstva obeležen je pod sloganom “Roditelj je sve što detetu treba”, a manifestacija je održana u Ustanovi “Sportski centar Bobana Momčilović Veličković”.

Ivana Vojvodić„Programi podrške roditeljstvu su dokazano najefikasnija strategija brige o društvenom razvoju. Programi podrške roditeljstvu jačaju snagu roditelja i veštine za brigu o deci, jačaju mentalno zdravlje dece od malih nogu, a kasnije i veštine za bolje vršnjačke relacije. Zahvaljujući tome deca grade samopouzdanje, imaju bolje rezultate u školi i ono što se danas pokazalo najvažnije, bolje relacije sa vršnjacima, a ovi programi su direktna prevencija vršnjačkog nasilja“, istakla je Ivana Vojvodić konsultant programa UNICEF-a  za zdravlje i rani razvoj.

 

Ovogodišnja manifestacija je organizovana u vidu interaktivnih radionica između dece, vaspitača i roditelja. Štandovi Doma zdravlja i Predškolske ustanove bili su postavljeni savetodavno, a vaspitači, patronažne i pedijatrijske sestre bili su dostupni i roditeljima i deci za savete i druženje.

„Bor je jedan od 5 gradova koji je prvi uspešno realizovao prvu fazu projekta, a sada je postao mentor i drugim lokalnim samoupravama u građenju sistemske podrške roditeljstvu. Projekat je mnogo toga dobrog doneo gradu Boru, preko projekta je otvorena škola roditeljstva u okviru Polivalentne patronažne službe Doma zdravlja gde se odvija psiho fizička priprema trudnica za porođaj, a od ove godine imamo i kutak za roditelje. Kada je u decembru prošle godine otvorena škola roditeljstva bilo je 27 trudnica koje su posećivale psiho fizičku pripremu, a sada  imamo 117 roditelja. To je pokazatelj da je škola roditeljstva zaživela i nadamo se da ćemo u narednom periodu nastaviti tim tempom, a da će manifestacija postati tradicionalna“, naglasila je Tamara Paunović, član Gradskog veća grada Bora i koordinator projekta.

U planu je  da se iduće godine  akcenat stavi više na Centar za socijalni rad u okviru koga će biti otvoreno savetovalište za brak i porodicu. To se pokazalo kao potreba, a grad to nema, dodala je Tamara Paunović.

Po mišljenju UNICEF-a grad Bor je po idejama, realizaciji i zainteresovanosti sugrađana svrstan u najuspešnije gradove učesnike projekta.

Ovogodišnju manifestaciju pesmom i igrom uveličali su predškolci Ustanove za decu Bambi, a organizatori manifestacije su najmlađim učesnicima darivali  balone, bojanke i slikovnice.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here