-4.3 C
Bor
25, feb, 2024

Vanredna situacija proglašena u Boru zbog katastrofalnih poplava i velike materijalne štete; Gradonačelnik obišao pogođena područja

Zbog obilnih padavina koje su prouzrokovale poplave i veliku materijalnu štetu, na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Bora proglašena je vanredna situacija.

Najteže pogođene mesne zajednice su Donja Bela Reka, Krivelj, Slatina i Oštrelj, kao i deo Zlota, Brestovca, Metovnice i Bučja.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, obišao je danas sva poplavljena područja, a posetio je i područje Kriveljskog kolektora.

„Nema mesta panici obišao sam i Krivelj, ulaz i izlaz Kriveljskog kolektora, postoji velika količina vode, ali je za sada sve stabilno. Kompanija se obavezala da deo vode skrene ka kopovoma, dobro je da trenutno ne pada kiša, opada nivo vode u Krivelju. Obišli smo i Borsko jezero koje je dostiglo svoj maksimum, na prelivu izlazi dovoljna količina vode, podigao se nivo Brestovačke reke i desiće se taj plavni talas u selu Brestovcu“, rekao je gradonačelnik.

Poplave su nanele veliku materijalnu štetu, više desetina domaćinstava je poplavljeno u D.B.Reci, a voda je nosila ograde, plastenike, stoku, a na pojedinim mestima oštećeni su i putevi.

„Najveće probleme izazvali su bujični potoci, koji su, nažalost zbog nemarnosti svih u nizu, zatrpani i tu su bile poplave. Nije vreme za kritiku, već da zajedno reagujemo. Štab će 24 časa biti operativan, javno komunalna preduzeća su dala svo ljudstvo i mehanizaciju, ZiJin je dao i jednu brigadu da bude na usluzi gradu, pomaže i Jugokaolin, ali i privatna preduzeća sa svojom mehanizacijom. Mi ćemo  obilaziti teren i od poverenika Civilne zaštite dobiti informacije gde trebamo da obezbedimo hranu, vodu lekove svakom domaćinstvu gde je bilo poplava, tako da smo u punoj pripravnosti“, dodao je gradonačelnik, Aleksandar Milikić.

On je još dodao da će biti formirana komisija koja će sagledati pričinjenu štetu, a iz budžeta grada Bora biće izdvojena sredtsva kako bi se ugroženim domaćinstvima nadoknadila šteta nastala od poplava.

Nevreme praćeno obilnim pljuskovima izazvalo je velike problem i u rudnicima “Serbia ZiJin Copper”. Zaposleni u rudniku „Veliki Krivelj“ uspeli su da spreče prodor vode u kop, pa ljudstvo i mehanizacija nisu ugroženi.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here