16 C
Bor
13, jul, 2024

Poplave u Boru: Do sada procenjena šteta u više od 150 domaćinstava

Nakon nedavnih poplava koje su pogodile teritoriju grada Bora oformljene su komisije koje su izašle na teren kako bi bila urađena procena štete.

 

Prema prvim podacima šteta je do sada evidentirana kod  nešto više od 150 domaćinstava. Komisija je završila rad po svim zahtevim u Bučju, Oštrelju, Brestovcu i Slatini, dok je i dalje na terenu u Krivelju i D.B.Reci. Komisija će nastaviti sa radom u  Zlotu, Brezoniku i u samom gradu gde su poplavljeni podrumi i stambeni objekti.

 

“Komisija je na terenu tri dana i za sada smo uspeli da obiđemo objekte koji su bili poplavljeni, uglavnom su to podrumi i prizemne prostorije, kao i obradivo zemljište u blizini kuća u Velikom Krivelju. Šteta je velika, bujične vode odnele su gotovo sve useve koji se nalaze u dolini reke Krivelj, kao i sve  useve i objekte koji su bili na putu lokalnih potoka. Ostalo je da obiđemo naselje Banjica a od ponedeljka će komisija biti u Malom Krivelju i okolnim naseljima”, kazala je Jasna Tomić, član komisije za Krivelj i dodala da je meštanima objašnjeno koji je zadatak i cilj komisije i šta mogu da očekuju. U principu ljudi su zadovoljni što nas vide na terenu i što grad Bor vodi računa o tome da štetu nastalu u toku ovog nevremena sanira.

Najveća pričinjena šteta je u Krivelju i D.B.Reci, pa komisija nastavlja sa radom i narednih dana.

“Komisija je do sada  primila 26 prijava, obišli smo 20 domaćinstava. U nekoliko domaćinstava poplave su bile u stambenim objektima u ostalim slučajevima najčešće su poplavljeni pomoćni objekti i bašte koje se nalaze duž vodotokova”, naglasio je Branislav Jovanović član komisije za D.B.Reku.

 

 

 

Rebalansom budžeta, koji je u toku, grad Bor je izdvojio određena sredstva za pomoć ugroženim meštanima u selima nakon poplava i velikih padavina, istakao je Nikola Marić pomoćnik gradonačelnika Bora.

“Počinjemo sa obradom svih završenih zapisnika sa terena, to će trajati do 5. jula kada će početi isplata pomoći. Rok za prijavu štete je 30 juli. Komisija će izaći na teren po svakoj prijavi i niko neće ostati uskraćen za pomoć”, istakao je Marić.

 

 

Iz gradskog budžeta izdvojeno je dodatnih sto miliona za sanaciju lokalnih puteva, kao i izgradnju vodopropusta i sanaciju vodotokova.

Građanima je upućen apel da ne bacaju smeće i otpad u vodotokove da budu odgovorniji prema životnoj sredini.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here