9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Sve veći problem divljih deponija i nepropisnog odlaganja smeća

U poslednje vreme sve veći broj divljih deponija i nepropisno odlaganje smeća postali su ozbiljan problem u gradu.

Deponije niču kao pečurke posle kiše i kako kažu u JKP “3.oktobar” ima ih preko stotinu  na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica. Nesavesni građani ostavljaju otpad pored kontejnera, što stvara ne samo estetski problem, već i negativno utiče na životnu sredinu i zdravlje stanovnika.

Radnici ovog komunalnog preduzeća suočeni su sa svakodnevnim izazovima čišćenja i održavanja higijene u gradu. Bez obzira na njihovu posvećenost, posao je zahtevan a mehanizacija koja se koristi za uklanjanje divljih deponija namenjena je za održavanje lokalnih saobraćajnica, pa sve to otežava njihov posao u potpunom čišćenju svih lokacija.

 

U Slatinskom naselju, neodgovornim ponašanjem pojedinaca, samo jedna deponija je čišćena tri dana, a angažovana su tri kamiona kako bi se uklonilo sav otpad koji je tu odlagan. Divljih deponija ima i u naseljima Metalurg, Bor 2, Staro i Novo Selište, uglavnom gde su privatne kuće, ali ništa lepša slika nije ni u ostalim i gradskim i seoskim mesnim zajednicama.

Vršilac dužnosti direktora JKP “3.oktobar, Nenad Kračunović, apelovao je na građane da kada renoviraju stambeni prostor pozovu JKP “3.oktobar” da im dovezu otvoreni kontejner u koji se bacaju šut i kabasti otpad, a ne da bacaju u kontejnere za komunalni otpad, ili što je još gore, da stvaraju deponije.

 

Ujedinjeni napori građana, lokalne samouprave i komunalnih radnika ključni su za rešavanje ovog problema i stvaranje čistijeg i zdravijeg okruženja za sve Borane. Ali sve dok se ne promeni svest neodgovornih i nesavesnih građana ili dok ne počnu da se primenjuju represivne mere u vidu novčanih kazni, biće i divljih deponija.

 

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here