14 C
Bor
21, apr, 2024

Uspešno održan prvi Festival narodnog stvaralaštva u selu Metovnica: Očuvanje baštine kroz zajedništvo i kulturu

“Festival narodnog stvaralaštva” koji je održan po prvi put u selu Metovnica, okupio je Kulturno umetnička društva iz Istočne Srbije sa zajedničkim ciljem – očuvanje dragocene narodne baštine, običaja, jezika, nošnje i kulture.

Kako je istakao predsednika Saveta MZ Metovnica, Dejan Marković, ovakve manifestacije u seoskim mesnim zajednicama su od velikog značaja za građane, jer je to prilika da pokažu svoju gostoljubivost, ali i kulturu i običaje svoga kraja.

“Ovakva manifestacija je jedini kulturni događaj u našem selu. Mi nemamo bioskop, pozorište, pa ovo ima veliki značaj za nas. Naše kulturno umetničko društvo Polet” okuplja i stare i mlade i trudi se da sačuva tradiciju i običaje ovog kraja i nadamo se da će ovaj Festival nastaviti još dugo godina”, rekao je Marković.

Festival je počeo defileom učesnika nakon čega su se brojnoj publici predstavili članovi kulturno umetničkih društava iz Halova, Nikoličeva, Rudne Glave, Gamzigrada, Boljetina, Osanice, Valakonja, Оsnića i Metovnice.

Bila je to prilika da se stvori veza između prošlosti i budućnosti, kako bi se osiguralo da tradicija živi.

Organizatori Festivala bili su Ustanova “Centar za kulturu grada Bora”, MZ Metovnica i KUD “Polet”, a pokrovitelj manifestacije grad Bor.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here