17 C
Bor
20, jul, 2024

Postignut dogovor sindikata i gradonačelnika za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u javnom sektoru

Sve vesti, koje su se ovih dana pojavljivale na društvenim mrežama, o navodnom štrajku zaposlenih u javnom sektoru su neistinite, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Nema istine u tim tvrdnjama, naglasio je predsednik Veća Saveza samostalnog sindikata za grad Bor, Miloš Jeličić.

Miloš Jeličić
Miloš Jeličić
“Sindikat  ne učestvuje u tome niti je  na strani pozicije niti na strani opozicije. Mi smo tu da jednim partnerkim odnosima sa ljudima koji vode grad dođemo do kompromisnog rešenja za sve zaposlene. Kroz medije se provlači da ćemo izvršiti neki upad na sutrašnju sednicu Skupštine grada, organizovati štrajk i proteste. To se neće desiti, danas smo na sastanku sa gradonačelnikom postigli dogovor i apsolutno nema priče o tome. Mi nismo divljaci i ne stojimo ni na čijoj strani, nemamo nikakve veze sa politikom, već samo brinemo o socijalnom statusu zaposlenih koji uvek želimo da promenimo na bolje”, naglasio je Jeličić.

Pojedina komunalna preduzeća isplatila su solidarnu pomoć u mesecu aprilu, a dogovor je da se narednim rebalansom izdvoje sredstva za zaposlene u Gradskoj upravi, ustanovama kulture, , muzeju, biblioteci, sportskom centru, centru za kulturu i predškolskoj ustanovi  Bambi gde su najniže zarade.


Aleksandar Milikić“Ne zaboravite da smo solidarnu pomoć isplaćivali svake godine i ove godine ideja je da na kraju budžetske godine na poslednjem rebalansu isplatimo solidarnu pomoć u skladu sa zakonom i propisima koji  to uređuju. Na žalost desilo se u prethodnom period da se  od te priče  vrši politizacija i hvala predstavnicima sindikata na razumevanju. Kad se  razgovara reši se svaki problem i ako ga ima dijalog je osnov za svaki razgovor. Očigledno je da je od ideje isplate solidarne pomoći napravljena politizacija, drago mi je da su sindikati rekli šta su imali da kaži i da je postignut dogovor”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

On je dodao da je svestan činjenice da su zarade u javnim preduzećima i ustanovama daleko niže od prosečne plate na teritoriji grada Bora, ali njihove zarade propisuje država.

“Nama je na prvom mestu naš sugrađanin, naš radnik koji radi u javnom sektoru, ali moramo naći balans i način, kako da u skladu sa zakonom isplatimo zarade. Razgovarali smo i kako da izvršimo transformaciju sportskog centra kako da pređe iz javne ustanove u DOO koje će poslovati pozitivno, kako da uredimo odnose u kulturi, kako da Centru za kulturu pomognemo da podigne svoje programe i kako da nađemo način i model da kroz svoje poslovanje podigne i zarade”, objasnio je gradonačelnik.

Javna preduzeća i ustanove treba da budu servis građana, pa se osim o solidarnoj pomoći na sastanku sa predstavnicima sindikata razgovaralo i o načinu poboljšanja poslovanja javnih ustanova i preduzeća.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here