9.2 C
Bor
20, apr, 2024

Opšta bolnica Bor: Puštanje u rad dva skenera obezbeđuje bržu dijagnostiku i smanjenje liste čekanja

Puštanjem u rad dva skenera koje je Opšta bolnica u Boru dobila od lokalne samouprave i resornog ministarstva, napravljen je značajan korak ka poboljšanju pristupa dijagnostičkim uslugama. Rad dva skenera omogućiće da veći broj pacijenata prođe kroz dijagnostički proces u najkraćem mogućem vremenskom roku, a samim tim dobije  i brži tretman lečenja.

Lista čekanja će biti smanjena što će biti od velike koristi za pacijente koji su se suočavali sa dugim čekanjem ili su bili primorani da na snimanje odlaze van Bora, naglasila je dr Ana  Golubović Spasojević, v.d.direktora Opšte bolnice u Boru.

Ana Golubović Spasojević
Ana Golubović Spasojević
Zahvaljujući lokalnoj samoupravi dobili smo ovaj Filipsov skener, za koji mogu da kažem da je jedan od vrhunskih aparata i da ih mali broj ustanova u Srbiji ima. Drugi skener smo dobili od Ministarstva zdravlja. To povrđuje da i gradska vlast i Vlada Srbije, odnosno resorno ministarstvo, ozbiljno unapređuju lokalno zdravstvo, što će se za kratko vreme videti u praksi. Sa nabavkom magnentne rezonance, koja se očekuje u avgustu, Bor će postati regionalni centar za dijagnostiku“ naglasila je Ana Golubović Spasojević.

 

Tokom jedne smene moći će da se obavi 12 pregleda na jednom aparatu, ističe Vuk Petrović, glavni tehničar radiološke dijagnostike.
Vuk Petrović„Ova dva aparata nam mnogo znače jer ćemo moći da pregledamo veći broj pacijenata, pružićemo bolju uslugu građanima Bora, smanjićemo gužve i liste čekanja koje su bile, a mi ćemo imati mnogo bolje uslove za rad jer su aparati fantastični, novije generacije, bolje se rade pregledi“, istakao je Petrović.

Iz gradskog budžeta za kupovinu skenera, novih ultrazvučnih aparata i neophodne medicinske opreme prošle godine izdvojeno je 475 miliona dinara. Ove godine za unapređenje zdravstvenog sistema u Boru izdvojeno je više od dve stotine miliona.

„Kupili smo mnogo opreme koju su tražili naši lekari. Zašto? Ideja i zadatak nam je da po zahtevu pre svega naših sugrađana, ali i zahteva ljudi iz struke , lekara, odnosno doktora i medicinskog osoblja, da Bor postavimo na mesto na kome treba da bude, a to je da bude prvi u regionu, ne samo u okrugu i da ima sve uslove za brzo reagovanje tj. da ima dijagnostiku koja je neophodna da bi u najkraćem i najbržem roku naši lekari mogli doneti odluku o lečenju i terapiji za naše sugrađane“, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Grad Bor je pokrenuo proceduru za izgradnju nove bolnice, dobijena je saglasnost Vlade Republike Srbije za početak eksproprijacije lokacije gde će se graditi bolnica, a u planu je da projektovanje nove bolnice počne do kraja godine.

skener

„Mi očekujemo da za dve godine grad Bor dobije jednu savremenu bolnicu sa svim standardima koji se očekuju. Mi smo obezbedili opremu, uradićemo tehničku dokumentaciju za izgradnju, a država će izgraditi bolnicu. Ovo je pravi način kako se budžetom grada Bora raspolaže i na koji način treba investirati“, dodao je gradonačelnik.

On je dodao da je ideja grada da se u 2024. godini obezbede stanovi za mlade kadrove gde će grad izgraditi ili kupiti  stambene objekte za potrebe lekara koji nemaju rešeno stambeno pitanje, ali isto tako obezbediti zdravstvenom centru da dođu novi lekari sa strane.

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here