20 C
Bor
20, jul, 2024

Vanredna situacija u Boru produžena zbog velike štete i oštećene infrastrukture

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije odlučeno je da se vanredna situacija na teritoriji grada Bora produžava, a odluka je doneta na  osnovu procene štete i potrebe za daljim hitnim intervencijama.

Kako je rečeno komisije zadužene za procenu štete obišle su domaćinstva koja su bila najviše pogođena poplavama i prikupile podatke o razmerama štete. Prema njihovim izveštajima, veliki broj domaćinstava pretrpeo je znatnu materijalnu štetu usled plavljenja kuća, uništavanja imovine i oštećenja infrastrukture.

“U prethodnom periodu smo utvrdili činjenično stanje na terenu i puteva, ali i domaćinstava i ono što je jako bitno za građane Bora da ćemo biti sigurno jedini grad u Srbiji koji je odvojio za sada 5 miliona dinara za sanaciju posledica štete od poplava, odnosno za pomoć grada Bora ugroženim domaćinstvima. Donet je i definisan pravilnik za pomoć. Komisija je predala zapisnike Gradskoj upravi I narednih dana počeće isplata domaćinstvima. Postoje domaćinstva u kojima su bašte potopljene, objekti, podrumi i mi kao grad hoćemo da izađemo u susret našim sugrađanima, to nam je između ostalog i zadatak i obaveza” istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Veliki problem predstavlja I oštećenje saobraćajne infrastrukture,  čak 345 km nekategorisanih puteva je oštećeno usled snažnih poplava. Rebalansom budžeta grada Bora izdvojeno je  100 miliona dinara  za obnovu i saniranje saobraćajnica.

Za sanaciju rejonskih i atarskih puteva biće zaduženo JKP “3.oktobar”, koje će morati dodatno da angažuje svu potrebnu mehanizaciju sa teritorije grada Bora i da krene u sistemsku sanaciju svega što do sada nije urađeno, dodao je gradonačelnik.

Na teritoriji grada Bora, u mesnim zajednicama Brestovac i Zlot, evidentirana je Afrička svinjska kuga, pa je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije donet operativni plan odbrane od svinjske kuge.

Radi se o bolesti koja se vrlo brzo širi i koja je netipična za naše područje. Ono što smo mi preduzeli je da smo doneli jedan operativni plan odbrane od afričke kuge svinja. Plan pre svega sadrži zakonski osnov za delovanje u tim situacijama, sadrži lokacije  koje su pre svega proverene i koje mogu poslužiti za sahranjivanje uginulih svinja, broj ljudi koji će da prate situaciju na terenu, obaveštavaju veterinarsku inspekciju i naravno ljude koji su zaduženi da reaguju u takvim situacijama, da u cilju preventivnog delovanja preduzmu sve mere koje će doprineti da se zaustavi širenje bolesti. U Zlotu ima 12 domaćinstava u kojima je detektovana kuga”, rekao je Danijel Aleksić, član Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Bora apelovao je na sve sugrađane prvenstveno poljoprivredne proizvođače koji čuvaju životinje da vode računa o bezbednosti svojih životinja.  Nema mesta panici, ali je gradonačelnik zamolio sugrađane da budu prisebni i da se maksimalno posvete situaciji u kojoj se nalazimo.

 

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here